7 reggeli tipp inzulinrezisztenseknek
Blog,  IR alapozó,  IR diéta 160 gramm,  IR receptek

7 reggeli tipp. Túl a zabpehely-víz kombón

Mivel imádjátok ezt a bejegyzésemet, ezért idén is update-elem a jelenlegi reggeli étkezésemmel. 

Most megint a ráunós fázisban vagyok + nagyon sok korábban megkezdett tevékenységem került aktív fázisba, így nem csak a ráunás miatt egyszerűsítettem, hanem mert ilyenkor nem olyan nagy élvezet számomra az ételeim elkészítése, mint normál időszakban. Ez azt jelenti, hogy minden percet sajnálok a reggelire, az elkészítésre, a megevésre és mindenre is. Viszont a reggeli – tudjuk – nagyon fontos a kiegyensúlyozott életvitel szempontjából, ezért nem is hagyom ki. 

Nálam elválik a hétköznap és a hétvége egymástól (bár sokszor a szombat is hétköznap amióta mi végezzük a házunk felújítását is – hurrá újabb szakmák!), hétköznap a Active termékeiből válaszok – nem reklám, megveszem őket – és cukormentes mandulatejjel készítem el. Cukormentesek, azaz csak természetes anyagokat tartalmaznak, az édesítésüket pedig inulinnal oldották meg (az inulinról írtam korábban, ha IDE kattintasz el is tudod olvasni), ami táplálja a bélflórát, amit sok szempontból szeretünk. Volt már olyan, hogy ettem valamit mellé, ilyenkor lehetőség szerint olyasmit választok, ami jól is esik és jót is tesz a szervezetemnek.

Hétvégén pedig vagy az alábbiakból választok reggelire – persze a kalóriákat nem árt figyelni. Igen, tudom több olyan tanítás is kering az éterben, ami szerint ne figyeld a kalóriát. A szervezetünk működése azonban nem divat függő vannak ökölszabályok, amik nem változnak max. az irányzatok próbálják számunkra befogadhatóbb módon csoportosítani és átadni ezeket. 

Innen olvashatod a korábbi írásomat.

Lényegében 2015 óta – néhány kreatívabb időszaktól eltekintve – a reggeliként elfogyasztott 30gr lassú szénhidrátom a natúr zabpehely vízzel, édesítővel, fahéjjal, esetleg túróval.

Mostanra meglehetősen ráuntam a dologra. Ez abban is megnyilvánul, hogy a mit eszek ma reggelire? gondolatára fordul egyet a gyomrom, és hirtelen a torkomban a telítettség érzése egészen magasra szökik. Majd a szokásos reggelit előkészítve kb 40 percig nyamnyogok a maréknyi zabpehellyel. 🙁

Ezeket a jeleket csak egy ideig lehet figyelmen kívül hagyni. Nálam most született meg az újradöntés, hogy újra nagyobb figyelmet szentelek a reggelijeim változatosságának, azaz előre összegyűjtök egy csokrra valót, olyan reggelikből, amiket egyébként szívesen eszek és IR életmód barát is.

A reggelik válogatásnál a legfontosabb szempontjaim voltak

  • hogy az inzlinrezisztencia kézbentartásának megfeleljen az adott étel (lassú ch legyen).
  • hogy gyorsan elkészüljön (max 15-20perc).
  • hogy kevés összetevőből álljon.
  • hogy legyen benne friss, vagy párolt zöldség.
  • minimális mosogatással járjon.

Erre a hétre a következő 7 reggelit gondoltam ki magamnak

  1. Tojáspástétomos, tk kenyér, paradicsommal
  2. Avokádókrémes, tk kenyér, sajttal
  3. Rántotta, tk kiflivel
  4. Kőrözött, tk kenyér, paradicsommal, uborkával
  5. Főtt virsli, tk zsömle, mustár, majonéz
  6. Padlizsánkrém, tk kenyér, paradicsommal
  7. Talán meglepő, de előző napi főétkezés is elfogyasztható másnap reggelire. 🙂

A reggelikhez pedig a bevásárlólistát is elkészítettem

* teljes kiőrlésű kenyér/kifli/zsömle * tojás * virsli * avokádó * sajt * paradicsom * uborka * hagyma * sonka * padlizsán * fokhagyma * majonéz * mustár *

Remélem a bejegyzésem Neked is adott némi inspirációt, és már sokkal egyszerűbbnek látod a diéta betartását!

Ami nekem sokat könnyít a tervezésnél, az a gondolat, hogy “A jól evéshez, nem kell minden nap mást ennem. Az ismétlődés teljesen rendben van.”

Mit egyek a héten? Egyszerű menütervezés.

Akkor nézz rá erre a tanfolyamomra, ha valami rendszert keresel az étkezéseid könnyed megtervezéséhez.

Sokak számra nem csak az okozza a gondot – sőt leggyakrabban nem, hogy ‘Mit egyen’, hanem az étkezések előkészítése, a tudatos bevásárlás, listaírás és az ételek kitalálása. Ráadásul, ha már összehoznak egy-egy menütervet, akkor megszületik az ellenállás is, hogy most aztán ez kőbe van vésve és hol a szabadság, ha már itt sem?!

Mindez pedig szépen egyenesen vezet bele a megszokott rendszertelen csatornába (életmódba), ami magához az inzulinrezisztenciához is elvezetett. Tehát, ha változtatni szeretnél. Szélesebb körben kell figyelmesebbnek lenned a saját működésedre, mint elsőre gondolnád.

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésem,

Örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat!

Sikeres változást kívánok!

Betti

UI: Ne felejtsd el, hogy a változás útján személyen is tudlak kísérni. Kattints ide, és olvasd el kikkel dolgozom.

2 hozzászólás

  • Réka

    Én egy ideje a reggeli levesre kaptam rá. Teljes kiőrlésű tészta (mivel én gluténmentesen eszek, általában saját készítésű), kis zöldborsó, fehérbab, répa… (általában konzervből, 2-3 nap alatt elfogy egy kis konzervnyi) és egy pici ételízesítő (ízlés szerint házi vagy bolti :)) Lényegében annyi idő kell neki, amíg a víz felforr és a tészta átfő, nem vészes, és addig sem kell mellette állni.
    Reggel a kenyeret még nem bírom valamiért, a zabkása pedig valóban unalmassá tud válni. Én nagyon megszerettem, a zöldségek váltogatásával variálni is lehet.
    Persze lehet egyszerre több napi adagot is csinálni és elosztani, de én szeretem reggel kitalálni, hogy ma mi legyen 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =