gigantikus fahéjas csiga recept méret
IR receptek

Gigantikus fahéjas csiga recept – teljeskiőrlésű lisztből és cukor nélkül

A gigantikus fahéjas csiga hozzávalói:

A tésztához:
  • 60 dkg liszt (30-70% lisztarány, ha inzulinrezisztens vagy, vagy inzulinrezisztensnek sütöd)
  • 10 dkg zsír, olaj vagy margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 4 evőkanál cukornak megfelelő mennyiségű édesítő
  • 3 dl tej
  • pici só
  • 1 kávéskanál sikér
gigantikus fahéjas csiga recept 2
A töltelékhez:

A) egy zacskó fahéjat összekeverek 3-4 evőkanál olajjal és ízlés szerinti mennyiségű édesítővel.  – Ettől darabos lesz a töltelék, sütés közben nem folyik majd ki. 

B) 20 dkg olvasztott vajat összekutyulom az édesítővel és amikor kicsit kihűlt a vaj hozzáteszem a fahéjat. – Ettől krémszerű lesz a töltelék. De óvatosan kell bánni vele, mert ha túl forró a vaj a fahéj gumiszerűvé válik. :-/ Ráadásul melegen nem fogod tudni a tésztában tartani feltekerés közben a tölteléket egykönnyen. 

C) szerintem ez a legszuperebb töltelékvariáció! A vajat megolvaszom és krémes állagúra visszahűtöm, közben az édesítőt hozzákeverem. A kinyújtott tésztát vékonyan megkenem a visszahűtött krémszerű vajjal, és egy finom szitán keresztül rászitálom a zacskónyi fahéjat. Nem szórom, mert akkor nem terülne szépen. 

Az öntethez:

Vaníliapudingot használok, de nem pudingot készítek, hanem habos szószt. 1 dl-el több tejet teszek egy zacskó pudingporhoz és egy pici vajat is belekutyulok.  (A vanília öntetet készítheted hagyományos módon is, tojássárgájából.)

Ezt készítem el szinte leghamarabb, mert ezt visszahűtöm és tejszínhabot verek fel hozzá, amit a krémmel összekeverek, így az eredmény egy lágy habos krém lesz. 

Így készítem a Gigantikus fahéjas csigát:

Még mielőtt a tészta összetevőit kimérném felfuttatom az élesztőt (nem feltétlen szükséges, de azt tapasztaltam, hogy így sokkal szebb lesz a csiga és nagyobbra is növekszik sütés közben, mert van ideje az élesztőnek elvégeznie a dolgát). Nem, ehhez sem használok cukrot: langyos tej+édesítő+sikér+élesztő, ez kerül egy bögrébe, amit lefedek és még konyharuhával is letakarok, hogy igazán jól érezze magát az élesztő.

Csak ezt követően mérem össze a tészta összetevőit, amit alaposan összegyúrok, hogy az élesztő eljusson minden részére a tésztának, és kellő mennyiségű levegőt kapjon. 

A kelesztés 30-40 perc.

A kelesztést követően kinyújtom a tésztát, kb téglalap alakúra és a fent leírtak szerint a C) töltelék-variácót használom. 

gigantikus fahéjas csiga recept

Pizzavágóval 4-5 újjnyi csíkokat vágok a tésztából és szépen egymás után feltekerem a csíkokat. 

Már a feltekerés megkezdése előtt magam mellé készítem az edényt vagy a tortaformát, amiben a csigát sütni fogom. És amint elkészülök a tekergetéssel már engedem is bele a formába. Nem kell izgulni, ha kicsit gnóm formájú a tészta, majd a sütőben szépen kialakul. 

180 fokra előmelegített sütőben  35-40 perc alatt készre sütöm a Gigantikus fahéjas csigát. 

Így tálalom a Gigantikus fahéjas csigát:

Jó étvágyat kívánok!

Szeretettel, 

Betti

Ha úgy érzed jól jönne egy kis segítség a szénhidrát számolásban...

Nem vagy vele egyedül. Ezért készítettem el a szénhidrátszámolós mini- tanfolyamot.

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük