pizzatészta inzulinrezisztenseknek teljeskiőrlésű lisztből

A legegyszerűbb teljeskiőrlésű pizzatészta recept, amivel ezt a szép texturát el tudtam érni. Nem munkaigényes, csak időigényes, de ha egyébként is tervezed az étkezéseid, akkor ezt is ügyesen meg lehet szervezni. 

Teljeskiőrlésű pizzatészta hozzávalói:

  • Összesen 60dkg liszt. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor 70% teljeskiőrlésű lisztet (420gr) és 30% sima lisztet (180gr) használjhatsz. 
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj (amilyen van otthon, és amit szeretsz. Lehet ízesített is.) 
  • 4 dl langyos víz – ez kb. ennyi csak mert a teljeskiőrlésű lisztek kicsit különböznek egymástól, van amelyik többet vesz fel, de a 4 dl kb. jó irány.
  • pici édesítő

Munkaigény: ♥

Időigény: előkészítés: 15 perc, kelesztés: 60-90 perc, sütés: 15-20 perc.

Így készítem

Az összetevőket összeszórom egy keverőtálba és kézi dagasztóval jól összekutyulom. Lefedem és kelesztem kb. 2x-es nagyságúra 60-90 perc alatt. 

Ezt követően kinyújtom, tepsibe teszem rákerül a feltét és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. 

Ezek a praktikák, amiket bevetettem 🙂

  • A dagasztást addig csinálom, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Türelem, de előbb-utóbb megtörténik. Ilyenkor a levegő mindenhová eljut a tésztába, amiből az élesztő gyönyörűen tud dolgozni. 🙂 
  • A tészta formázást nem liszttel csinálom, hanem beolajozott kézzel, mert úgy nem ragad és szépen bele tudom tömködni a formába. 
  • Ki kell várni, hogy kb. 2x-esére keljen a tésztánk. Le kell takarni egy tiszta konyharuhával, és meleg helyre kell tenni, azt nagyon szereti. 

Ha így csinálod tuti jó pizza lesz az eredmény! 

Jó étvágyat! 

Szeretettel, 

Betti

Written by Betti

Leave a Comment