66 napos inzulinrezisztens életmódváltó kihívás
IR alapozó

Így válaszd ki az új szokásod a 66 napos kihíváshoz!

Segédanyag a hogyan változtassuk meg a szokásainkat 66 nap alatt kihíváshoz, ami az Inzulinreziszens életmódváltók csoportban zajlik.

Mindannyian vágyunk egy azonnal ható mindent megváltoztató titkos receptre, ha az életünk jobbításáról van szó. Az igazság az, hogy ilyen titkos recept nem létezik.

66 napos inzulinrezisztens életmódváltás részletei

A szokásaink irányítanak bennünket az ébren töltött időnk jelentős részében, (95%-ban) ilyenkor un. automata üzemmódban működünk. Alapvetően ez nem is baj, hiszen az automatizmusaik által az ismerős helyzetekben döntés nélkül, azonnal tudunk cselekedni. Ez a gyorsaság óriási adománya a szokásainknak.

Akkor kerül fókuszba a szokások megismerése ( férjezett nevén: automatizmusoké), ha változtatni szeretnénk az életünk eddigi folyásán.

Képzelj el egy automata gyártósort!

Képzelj egy automata gyártósort, ahol autókat pakolnak össze szinte teljes egészében a legkisebb csavaroktól, egészen amíg a gyönyörű piros autó le nem gördül a szállító szalagról immár használatra készen!

Ilyen csodák gördülnek le az életed gyártósoroáról! Tetszik?

Ahhoz, hogy ez a bizonyos gyártósor működjön: korábban valaki, leginkább valakik lépésről lépésre felépítették a gyártásban résztvevő gépek mozdulatait, összehangolták az egymást követő folyamatokat, kiválasztották az autó motorjába, karosszériájába beépülő alapanyagokat – döntöttek arról mi legyen műanyag és mi legyen fém stb.

Amikor egy szokásodat szeretnéd megváltoztatni, akkor ebbe a precízen felépített rendszerbe nyúlsz bele kézi vezérléssel. Teljesen természetes, hogy a kérdéses folyamatnál a rendszer ilyenkor némileg belassul, hiszen nem csak információkat kell gyűjteni az új döntések meghozatalához, hanem a megfelelőnek bizonyult döntések eredményét be is kell építeni a folyamatba, majd az egészet automatává tenni. Erre gyúrunk mi most közösen a csoportban.

Rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában! 😉

Az inzulinrezisztens életmódváltók zárt csoportban közösen egy 66 napos életmódváltásba kezdünk. Mindenki olyasmit vállal, amit nagyon szeretne az életében látni, de eddig nem érezte magát kellőképp eredményesnek benne.

Miért éppen 66 nap?

Az igen elterjedt szokásbépítő 21 és 30nap mellett szintén eléggé elterjed a 66 nap is, aminek talán a legtöbb tudományos kutatási alapja van. Igazából ez sem egy kőbe vésett szám. Az, hogy a kiválasztott szokás valóban megváltozik-e 66 nap alatt attól is függ, hogy milyen összetett a szokás, amit kiválasztasz és milyen erős érzelmekkel kötődsz hozzá. Az előbb említett kutatásban résztvevők 18 és 254 nap között változó időtartam alatt tudták a a kiválasztott szokásukat megváltoztatni. Azért maradtam mégis a 66 napnál, mert ez az idő már éppen elegendő lehet a tapasztalatok megszerzéséhez és jó eséllyel a valódi változás eléréséhez.

A közös 66 napos életmódváltásunk az inzulinrezisztens életmódváltás étkezési részének megszilárdításával kapcsolatos, de természetesen bárki csatlakozhat a közösség erejét kihasználva a saját céljai megvalósításához erőt merítve a csoportból!

Hogyan válaszd ki azt a szokást, amin változtatni szeretnél?

Ebben szeretnék neked segíteni a bejegyzésemmel.

 1. Gondold végig, hogy mik az inzulinrezisztens életmódváltás étkezés részének legfőbb ismérvei! Például:
  1. szénhidrát számolás
  2. makrók figyelése
  3. étkezési idők betartása
  4. menütervezés
  5. bevásárlás
  6. cukormentesség
  7. a megfelelő lisztek használata
  8. kisétkezések
  9. a megfelelő étkezésszám megtartása
  10. a reggeli elfogyasztása megfelelő időben és mennyiségben
 2. Válassz ezek közül akár többet is – az én listám csak egy példa, Te mindeképp a sajátoddal dolgozz –, amit ezeddig nem sikerült megvalósítanod. Sőt, a felsoroltaknál sokkal kisebb elemre is koncentrálhatsz! Teljesen rád van bízva én csak inspirállak az utadon. Tényleg érdemes többet is választanod, mert hamarosan tovább szűkítjük a kört.
 3. Majd a kiválasztott tevékenységeket vizsgáld meg a következő szempontok szerint:
  1. naponta, vagy naponta több alkalommal is ismétlődik a cselekvés?
  2. mennyire érzed nehéznek az új szokás elsajátítását 1-3-as skálán?
  3. kizárólag rajtad múlik az új szokás megvalósítása?
  4. mennyi idődbe kerül naponta ez az új szokás?
 4. Szűkítsd a listádat azokra a szokásokra, amelyek
  1. legalább naponta 1x ismétlődőek (ha olyan is van a listádon, ami naponta többször, mint például az időben étkezések megvalósítása, az is maradhat)
  2. 1-es a legkönnyebb, 3-as a legnehezebb. Maradjanak azok a szokások, amik a legkisebb értékeket kapták. Ha minden 3-ast kapott, akkor minden maradjon.
  3. most abból a  szempontból szűkítsd a kört, hogy mi az amit segítség nélkül, egyedül is meg tudsz minden alkalommal valósítani. Ha például kizárólag a férjeddel együtt vagy hajlandó elindulni bevásárolni, akkor ne a vásárlás legyen a vállalásod, mert a kihívásodat könnyen szabotálhatja, egy be nem tervezett túlóra. Így rendben van, ugye?
  4. írd a szokások mellé percben, hogy szerinted mennyi időt vesz majd igénybe egy-egy alkalommal az új tevékenységed. 5 perc, 10 perc, 30 perc, 90 perc…stb. Azt, vagy azokat hagyd benne a listádban, amik a legkevesebb időt vesznek igénybe.
 5. Ha az eredeti listádon lépésről, lépésre végigmész a fentieknek megfelelően, akkor nagy valószínűség szerint lényegesen rövidült a listád az eredetihez képest. Most van egy, vagy maximum  2-3 lehetséges szokásból álló szűkített listád. Ezekből válassz szíved szerint és posztold ki a csoportba a vállalásod és térj vissza a posztodhoz minden nap, hogy jelezd az aznapi vállalásod teljesítetted (vagy épp valamilyen oknál fogva elbuktál és újra indulsz a 66 nappal, esteleg egy másik szokást választva, ami jobban szolgál téged).

Tehát a napi vállalásod az lesz, amit az 5. ponthoz érve a listádon maradt szokások közül majd végül kiválasztasz, hogy 66 napon keresztül beépítsd az életedbe.

Miért nevezem ezt vállalásnak?

Mert az új szokásod kialakítása elköteleződést igényel majd részedről és vállalod azt, hogy 66 napon keresztül a legjobb tudásod szerint minden tőled telhetőt megteszel a megvalósítása érdekében.

Javaslom, hogy egy szokást válassz ki, de tudod, te vagy a főnök a döntés valójában nálad van.

A 66 napos kihívásról ebben a posztomban tudhatsz meg még többet! 

Szeretettel várom a csoportba jelentkezésed! Hidd el remek móka lesz és közben még fejlődünk is 😉

Betti

A képek innen vannak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük