
Ir-barát palacsinta
[su_heading size=”20″ margin=”30″]Mindkettőnket kilora meg lehet venni palacsintával. Imádjuk! Az utóbbi időben sokféle tésztával kísérleteztem, de ez a mostani végre A.-nak is bejött és nekem is megfelelt. [/su_heading]
Az itt leírt összetevőkből nekem 20 db palacsinta jött ki. Összesen töltelék nélkül, csak a tészta hozzávalóit kalkulálva úgy 950Ft a költség. A. kakaóval ette, én pedig a múltkor Aldiban vásárolt xilites eperlekvárral.
Egy palacsintasütővel sütöttem, így kb. 1 órát álltam föltötte.
Ha jól számoltam a szénhidrát tartalma az egész mutatványnak 239,2 gr Ch. Ennek megfelelően, egy db töltelék nélküli, kopasz palacsintára 11,96gr szénhidrátot kalkuláltam. Ez köszönhető annak is, hogy a tejet teljes egészében tejszínnel helyettesítettem, amit vízzel hígítottam.
A hozzávalók:
- 240gr teljes kiőrlésű liszt (nekem most tönköly volt idehaza, abból készítettem és kifogástalan lett)
- 160gr sima fehér liszt
- 4db egész tojás
- 1db 30%-os főző- és habtejszín (Millinek van ilyen. Isteni tejszínhabot lehet belőle készíteni!)
- 9dl víz (5dl-el hígítottam a tejszínt és 4dl szénsavas víz kellett volna, de én ezt is sima vízzel készítettem)
- 1 kiskanál só
- 2dl oliva olaj (Ajándékba kaptam apuéktól és nagyon rákaptam. Sütik alá is ezt használom, de gondolom sima olajjal is pontosan ennyire lett volna jó a tészta.)
A liszteket tálba tettem, összekevertem a sóval, beletettem az egész tojásokat és géppel elkezdtem összekeverni. A folyadékokat -tejszín, víz, olaj- apránként adagolva öntöttem hozzá, amíg teljesen egyenletes, sima masszát nem kaptam eredményül. Én most nem pihentettem, hanem azonnal elkezdtem sütni. Az első sütés előtt tettem a sütőbe egy kis olajat, utána már egyáltalán nem.
Tényleg szuper lágy tésztát kaptam, ami csak akkor szakadt el, ha bénáztam vagy türelmetlenkedtem.

