Ir barát töltött káposzta hozzávalói 

(4 adaghoz)

Ir barát töltött káposzta hozzávalói
  • 880 gr savanyú káposzta levél
  • 200 gr savanyú apró káposzta
  • 400 gr közepes zsírtartalmú sertéshús
  • 72 gr basmati rizs
  • 60 gr zabpehely
  • 12 gr tk búzaliszt
  • 12 ml napraforgó olaj
  • 8 gr fűszerpaprika
  • 8 gr jódozott só
  • 8 gr fokhagyma
  • 0,12 gr feketebors

Elkészítés:

Ahány ház annyi szokás a töltöttkáposzta terén. Ebben a receptben megosztom veled, hogy én hogyan készítettem, de elmondom azt is mit tehetsz azért, hogy jobban a saját szád ízére szabhasd a töltöttkáposztádat. 

Nem mindenki szereti savanyúan a töltött káposztát, így saját ízlésednek megfelelően készítheted kimosás nélküli savanyú káposztából – így igazán markáns íze lesz -, vagy ugyanezt a káposztát ki is moshatod folyóvíznél – így egy lágyabb, de még mindig savanyú ízt kapsz eredményül – , vagy használhatsz édes káposztát is.

A levelek vastagabb részét vágd ki, mert ha benne hagyod a merevsége miatt nem tudod majd szépen feltekerni a leveleket.

A töltelék összetevőit kutyuld össze (rizs, zabpehely, hús, fűszerek, fokhagyma), hogy minden fűszer szépen elkeveredjen. Ha bírja a gyomrod, akkor érdemes a tölteléket betöltés előtt megkóstolni! Kb. olyanra fűszerezd, mintha kolbászhúst vagy fasírozott húst kevernél, akkor nem tévedhetsz nagyot ízben.

A zabpelyhet azért tettem bele, mert a basmati rizs teljesen pergős, amikor megfő és én jobban kedvelem, ha egy kicsit leveses a töltelék is. Ha te a pergős rizses változatra vágysz, akkor a teljes zabpehely mennyiséget helyettesítsd rizzsel és jó úton vagy! 

A töltelék bekeverésénél a só használatával akkor bánj csínján, ha egyáltalán nem mostad ki a leveleket és az apró káposztát, mert a savanyított káposztából is sok sós ízt kap majd a töltelék.

Ir barát töltött káposzta rétegzése

Amikor a tölteléket a levélbe töltöd, akkor gondolj arra, hogy a rizs és a zabpehely még dagadni fog, így a legjobb, ha lazára tekered. A lazára tekerés azért is fontos, mert így tud majd átfőni a teljes gombócod.

Rétegezés

A fazék aljába ágyazz meg aprókáposztával és szépen egymás mellé pakold be a töltéseket. Ahogy a feltekerésnél, a pakolásnál is inkább lazábban rendezd el a töltéseket, hogy legyen helyük megdagadni mikőzben főzöd őket. 

Amikor minden töltés bekerült a fazékba zárd le a tetejét ismét apró káposztával. 

Öntsd fel vizzel a fazekat.

A fazék pereme és a legfelső aprókáposzta réteg között legalább 3-4 újjnyi hely legyen, mert még ráöntjük a rántást és a forrásban lévő káposzta is kiforr, ha túl magasra pakoljuk.

Rántás

Rántás készítése az Ir barát töltöttkáposztához

A rántáshoz két gerezd fokhagymát pirítok meg oldajon, amit teljeskiőrlésű liszttel szórok meg, majd a tűzről levéve hozzáadok némi paprikát. 

A káposzta főzővizével engedem fel és ráöntöm az egészet a káposztára. Így főzöm kb 1 órán keresztül. 

Azt mondják a káposzta másnap a legfinomabb. Én a fazékban hagyom lassan kihűlni, mert így még jobban összeérnek az ízek és valóban másnapra a legfinomabb. Meg utána, és utána, és utána… 🙂

Dietetikus által számolt tápérték adatok a töltöttkáposztához

(1 adagra vonatkozóan)

Energia: 494 kcal

Zsír: 29 gr (ebből telített: 9,4gr)

Cukor: 0 gr

Allergének: glutén

Feltételezhető: kéndioxid, szulfit

Fehérje: 24 gr

Szénhidrát: 34 gr

Só: 4,1 gr

Jó étvágyat kívánok! 

UI: Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is! 

HACSAVECZ BEATRIX

Életmód-rendező

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét – étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb. Sokkal később döbbentem rá, hogy nem csupán ennyi kell a jólléthez.

Jött a felismerés, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről (saját magamról). Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész addig magamon kívül hittem a helyét.

Mindig is imádtam rendet rakni, folyamatot építeni, átalakítani, élhetőbbé tenni az emberek életét. Azzal, hogy ráláthattam a saját nehézségeimen kereszül másokéra; úgy érzem megtaláltam, amit szívesen csinálok bármikor és bárhol, hiszen az írásaimon keresztül, a receptekkel, a sikertörténetekkel, a workshopokkal és tanfolyamokkal éppen azt a jóllétet viszem házhoz, ami mindenkinek személyes igénye.

Csupán egy picit rásegítek itt-ott :-)

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

Ir barát töltött káposzta hozzávalói 

(4 adaghoz)

Ir barát töltött káposzta hozzávalói
  • 880 gr savanyú káposzta levél
  • 200 gr savanyú apró káposzta
  • 400 gr közepes zsírtartalmú sertéshús
  • 72 gr basmati rizs
  • 60 gr zabpehely
  • 12 gr tk búzaliszt
  • 12 ml napraforgó olaj
  • 8 gr fűszerpaprika
  • 8 gr jódozott só
  • 8 gr fokhagyma
  • 0,12 gr feketebors

Elkészítés:

Ahány ház annyi szokás a töltöttkáposzta terén. Ebben a receptben megosztom veled, hogy én hogyan készítettem, de elmondom azt is mit tehetsz azért, hogy jobban a saját szád ízére szabhasd a töltöttkáposztádat. 

Nem mindenki szereti savanyúan a töltött káposztát, így saját ízlésednek megfelelően készítheted kimosás nélküli savanyú káposztából – így igazán markáns íze lesz -, vagy ugyanezt a káposztát ki is moshatod folyóvíznél – így egy lágyabb, de még mindig savanyú ízt kapsz eredményül – , vagy használhatsz édes káposztát is.

A levelek vastagabb részét vágd ki, mert ha benne hagyod a merevsége miatt nem tudod majd szépen feltekerni a leveleket.

A töltelék összetevőit kutyuld össze (rizs, zabpehely, hús, fűszerek, fokhagyma), hogy minden fűszer szépen elkeveredjen. Ha bírja a gyomrod, akkor érdemes a tölteléket betöltés előtt megkóstolni! Kb. olyanra fűszerezd, mintha kolbászhúst vagy fasírozott húst kevernél, akkor nem tévedhetsz nagyot ízben.

A zabpelyhet azért tettem bele, mert a basmati rizs teljesen pergős, amikor megfő és én jobban kedvelem, ha egy kicsit leveses a töltelék is. Ha te a pergős rizses változatra vágysz, akkor a teljes zabpehely mennyiséget helyettesítsd rizzsel és jó úton vagy! 

A töltelék bekeverésénél a só használatával akkor bánj csínján, ha egyáltalán nem mostad ki a leveleket és az apró káposztát, mert a savanyított káposztából is sok sós ízt kap majd a töltelék.

Ir barát töltött káposzta rétegzése

Amikor a tölteléket a levélbe töltöd, akkor gondolj arra, hogy a rizs és a zabpehely még dagadni fog, így a legjobb, ha lazára tekered. A lazára tekerés azért is fontos, mert így tud majd átfőni a teljes gombócod.

Rétegezés

A fazék aljába ágyazz meg aprókáposztával és szépen egymás mellé pakold be a töltéseket. Ahogy a feltekerésnél, a pakolásnál is inkább lazábban rendezd el a töltéseket, hogy legyen helyük megdagadni mikőzben főzöd őket. 

Amikor minden töltés bekerült a fazékba zárd le a tetejét ismét apró káposztával. 

Öntsd fel vizzel a fazekat.

A fazék pereme és a legfelső aprókáposzta réteg között legalább 3-4 újjnyi hely legyen, mert még ráöntjük a rántást és a forrásban lévő káposzta is kiforr, ha túl magasra pakoljuk.

Rántás

Rántás készítése az Ir barát töltöttkáposztához

A rántáshoz két gerezd fokhagymát pirítok meg oldajon, amit teljeskiőrlésű liszttel szórok meg, majd a tűzről levéve hozzáadok némi paprikát. 

A káposzta főzővizével engedem fel és ráöntöm az egészet a káposztára. Így főzöm kb 1 órán keresztül. 

Azt mondják a káposzta másnap a legfinomabb. Én a fazékban hagyom lassan kihűlni, mert így még jobban összeérnek az ízek és valóban másnapra a legfinomabb. Meg utána, és utána, és utána… 🙂

Dietetikus által számolt tápérték adatok a töltöttkáposztához

(1 adagra vonatkozóan)

Energia: 494 kcal

Zsír: 29 gr (ebből telített: 9,4gr)

Cukor: 0 gr

Allergének: glutén

Feltételezhető: kéndioxid, szulfit

Fehérje: 24 gr

Szénhidrát: 34 gr

Só: 4,1 gr

Jó étvágyat kívánok! 

UI: Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is! 

HACSAVECZ BEATRIX

Életmód-rendező

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét (étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb.). Sokkal később döbbentem rá, hogy nem csupán ennyi kell a jólléthez.

Jött a felismerés, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről (saját magamról). Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész addig magamon kívül hittem a helyét.

Mindig is imádtam rendet rakni, folyamatot építeni, átalakítani, élhetőbbé tenni az emberek életét. Azzal, hogy ráláthattam a saját nehézségeimen kereszül másokéra; úgy érzem megtaláltam, amit szívesen csinálok bármikor és bárhol, hiszen az írásaimon keresztül, a receptekkel, a sikertörténetekkel, a workshopokkal és tanfolyamokkal éppen azt a jóllétet viszem házhoz, ami mindenkinek személyes igénye.

Csupán egy picit rásegítek itt-ott :-)

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

Ir barát töltött káposzta hozzávalói 

(4 adaghoz)

Ir barát töltött káposzta hozzávalói
  • 880 gr savanyú káposzta levél
  • 200 gr savanyú apró káposzta
  • 400 gr közepes zsírtartalmú sertéshús
  • 72 gr basmati rizs
  • 60 gr zabpehely
  • 12 gr tk búzaliszt
  • 12 ml napraforgó olaj
  • 8 gr fűszerpaprika
  • 8 gr jódozott só
  • 8 gr fokhagyma
  • 0,12 gr feketebors

Elkészítés:

Ahány ház annyi szokás a töltöttkáposzta terén. Ebben a receptben megosztom veled, hogy én hogyan készítettem, de elmondom azt is mit tehetsz azért, hogy jobban a saját szád ízére szabhasd a töltöttkáposztádat. 

Nem mindenki szereti savanyúan a töltött káposztát, így saját ízlésednek megfelelően készítheted kimosás nélküli savanyú káposztából – így igazán markáns íze lesz -, vagy ugyanezt a káposztát ki is moshatod folyóvíznél – így egy lágyabb, de még mindig savanyú ízt kapsz eredményül – , vagy használhatsz édes káposztát is.

A levelek vastagabb részét vágd ki, mert ha benne hagyod a merevsége miatt nem tudod majd szépen feltekerni a leveleket.

A töltelék összetevőit kutyuld össze (rizs, zabpehely, hús, fűszerek, fokhagyma), hogy minden fűszer szépen elkeveredjen. Ha bírja a gyomrod, akkor érdemes a tölteléket betöltés előtt megkóstolni! Kb. olyanra fűszerezd, mintha kolbászhúst vagy fasírozott húst kevernél, akkor nem tévedhetsz nagyot ízben.

A zabpelyhet azért tettem bele, mert a basmati rizs teljesen pergős, amikor megfő és én jobban kedvelem, ha egy kicsit leveses a töltelék is. Ha te a pergős rizses változatra vágysz, akkor a teljes zabpehely mennyiséget helyettesítsd rizzsel és jó úton vagy! 

A töltelék bekeverésénél a só használatával akkor bánj csínján, ha egyáltalán nem mostad ki a leveleket és az apró káposztát, mert a savanyított káposztából is sok sós ízt kap majd a töltelék.

Ir barát töltött káposzta rétegzése

Amikor a tölteléket a levélbe töltöd, akkor gondolj arra, hogy a rizs és a zabpehely még dagadni fog, így a legjobb, ha lazára tekered. A lazára tekerés azért is fontos, mert így tud majd átfőni a teljes gombócod.

Rétegezés

A fazék aljába ágyazz meg aprókáposztával és szépen egymás mellé pakold be a töltéseket. Ahogy a feltekerésnél, a pakolásnál is inkább lazábban rendezd el a töltéseket, hogy legyen helyük megdagadni mikőzben főzöd őket. 

Amikor minden töltés bekerült a fazékba zárd le a tetejét ismét apró káposztával. 

Öntsd fel vizzel a fazekat.

A fazék pereme és a legfelső aprókáposzta réteg között legalább 3-4 újjnyi hely legyen, mert még ráöntjük a rántást és a forrásban lévő káposzta is kiforr, ha túl magasra pakoljuk.

Rántás

Rántás készítése az Ir barát töltöttkáposztához

A rántáshoz két gerezd fokhagymát pirítok meg oldajon, amit teljeskiőrlésű liszttel szórok meg, majd a tűzről levéve hozzáadok némi paprikát. 

A káposzta főzővizével engedem fel és ráöntöm az egészet a káposztára. Így főzöm kb 1 órán keresztül. 

Azt mondják a káposzta másnap a legfinomabb. Én a fazékban hagyom lassan kihűlni, mert így még jobban összeérnek az ízek és valóban másnapra a legfinomabb. Meg utána, és utána, és utána… 🙂

Dietetikus által számolt tápérték adatok a töltöttkáposztához

(1 adagra vonatkozóan)

Energia: 494 kcal

Zsír: 29 gr (ebből telített: 9,4gr)

Cukor: 0 gr

Allergének: glutén

Feltételezhető: kéndioxid, szulfit

Fehérje: 24 gr

Szénhidrát: 34 gr

Só: 4,1 gr

Jó étvágyat kívánok! 

UI: Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is! 

HACSAVECZ BEATRIX

Életmód-rendező

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét – étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb. Sokkal később döbbentem rá, hogy nem csupán ennyi kell a jólléthez. Jött a felismerés, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről (saját magamról). Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész addig magamon kívül hittem a helyét. Mindig is imádtam rendet rakni, folyamatot építeni, átalakítani, élhetőbbé tenni az emberek életét. Azzal, hogy ráláthattam a saját nehézségeimen kereszül másokéra; úgy érzem megtaláltam, amit szívesen csinálok bármikor és bárhol, hiszen az írásaimon keresztül, a receptekkel, a sikertörténetekkel, a workshopokkal és tanfolyamokkal éppen azt a jóllétet viszem házhoz, ami mindenkinek személyes igénye.

Csupán egy picit rásegítek itt-ott :-)

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

ITT IS ÍRTAK RÓLAM

FACEBOOK

ITT IS ÍRTAK RÓLAM

FACEBOOK

© Copyright Hacsavecz Beatrix 2016 | inzulinrezisztenseletoromei.hu | 
Kapcsolat | Adatvédelem | ÁSZF 
Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Hacsavecz Beatrix szellemi terméke, 
amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes 
tartalom után közlése csak Hacsavecz Beatrix írásos engedélyével lehetséges, a forrás megjelölésével.