
IR barát Túrósrétes
Ritkán kívánok meg süteményt, szerencsére. Mégis múlt szombaton, amikor családilag ünnepeltük apu 60. szülinapját a rétesnek nem tudtam ellenállni. A puha, kellemesen édes, sok-sok túróval töltött rétest meg kellett kóstolnom. Mit megkóstolni, azt hiszem 2 túrós és 3 meggyes szenderült jobb létre a pocakomban. Így igazából már elő lett készítve a talaj a hétfői találkozásomnak a teljes kiőrlésű réteslappal. Posztoltam is akkor az örömömről 🙂
Alig vártam az első szabad délutánom, hogy nekilássak az elképzelt túrósrétes elkészítésének. A tapasztaltabb kolléganőket persze előtte meginterjúvoltam, hogy pontosan mit is takar ez a réteskészítés…
Tényleg szuper gyors volt, és véleményem szerint ch szegény is. Így csináltam:
- A teljeskiőrlésű lisztből készült réteslapokat kivettem a hűtőből pár percre.
- 200 fokra előmelegítettem a sütőt – nekem légkeveréses van.
- Egy tiszta konyharuhára kiterítettem egy adag réteslapot (ez kettő lapból áll)
- Laponként megkentem olíva olajjal
- Elkészítettem a túrótölteléket – 900gr túróba tettem vanília aromát, érzés szerint Süssina édesítőt, 2 egész tojást ( a fentebb említett tapasztaltabb kolléganők szerint csak a sárgáját kellett volna beletennem) és néhány evőkanál tejfölt.
- Az olíva olajjal megkent lapot megszórtam egy marék zabpehellyel (ez azért kellett, hogy a tejfölből és a túróból sütés közben kisülő nedvességet magába szívja).
- Körülbelül 5cm távolságra a réteslap szélétől egy csíkban leraktam a túró tölteléket, majd a konyharuha segítségével feltekertem.
- Beletettem a sütőpapírral kibélelt tepsibe és még 2 x megismételtem az olajozás, zabpehely, töltés, tekerés folyamatot.

Mielőtt betettem a sütőbe még picit megkentem tejföllel a hurkák tetejét. Körülbelül 25 perc alatt sült annyira pirosra, ahogy a képen is látszik.
[su_carousel source=”media: 282″ link=”image” width=”560″ height=”320″ items=”1″ autoplay=”0″ speed=”0″]
[su_table]
Hasznos adatok: | |
Elkészítési idő: | Előkészítés: 20perc + Sütés 20perc |
Ch típus: | lassú |
Ch tartalom: | 152,2gr |
Kcal: | 1.342kcal |
[/su_table]
UP DATE: 2017.12.21-én! Az itt is hivatkozott Tante Fanny teljeskiőrlésű rétes tésztája 2,2 gr glükózszirupot tartalmaz. Vásárlásnál figyeljetek és csak azt az élelmiszert vegyétek meg, ami illeszkedik az étrendetekhez!


3 hozzászólás
GodMother
Szia,
Köszi a receptet.
Hol veszed a tk réteslapot, milyen fajtájú?
Egyszer láttam Tante Fanny márkájút, de abba volt glükózszirup, amit kerülök IR-esként.
Köszi
Betti
Szia! A Prímában vettem legutóbb a Ferenciek terénél.
Gondolom, valamennyire egységes az árúkészletük országosan.
Amit én használtam abban nem volt glükóz szirup. Én sem használom 🙂
GodMother
Köszi, megnézem ott is. 🙂