ir barát túrós rétes
Életmód,  IR diéta 160 gramm,  IR receptek

IR barát Túrósrétes

Ritkán kívánok meg süteményt, szerencsére. Mégis múlt szombaton, amikor családilag ünnepeltük apu 60. szülinapját a rétesnek nem tudtam ellenállni. A puha, kellemesen édes, sok-sok túróval töltött rétest meg kellett kóstolnom. Mit megkóstolni, azt hiszem 2 túrós és 3 meggyes szenderült jobb létre a pocakomban. Így igazából már elő lett készítve a talaj a hétfői találkozásomnak a teljes kiőrlésű réteslappal. Posztoltam is akkor az örömömről 🙂 

Alig vártam az első szabad délutánom, hogy nekilássak az elképzelt túrósrétes elkészítésének. A tapasztaltabb kolléganőket persze előtte meginterjúvoltam, hogy pontosan mit is takar ez a réteskészítés…

Tényleg szuper gyors volt, és véleményem szerint ch szegény is. Így csináltam:

  1. A teljeskiőrlésű lisztből készült réteslapokat kivettem a hűtőből pár percre.
  2. 200 fokra előmelegítettem a sütőt – nekem légkeveréses van.
  3. Egy tiszta konyharuhára kiterítettem egy adag réteslapot (ez kettő lapból áll)
  4. Laponként megkentem olíva olajjal
  5. Elkészítettem a túrótölteléket – 900gr túróba tettem vanília aromát, érzés szerint Süssina édesítőt, 2 egész tojást ( a fentebb említett tapasztaltabb kolléganők szerint csak a sárgáját kellett volna beletennem) és néhány evőkanál tejfölt.
  6. Az olíva olajjal megkent lapot megszórtam egy marék zabpehellyel (ez azért kellett, hogy a tejfölből és a túróból sütés közben kisülő nedvességet magába szívja).
  7. Körülbelül 5cm távolságra a réteslap szélétől egy csíkban leraktam a túró tölteléket, majd a konyharuha segítségével feltekertem.
  8. Beletettem a sütőpapírral kibélelt tepsibe és még 2 x megismételtem az olajozás, zabpehely, töltés, tekerés folyamatot.
Rétes teljeskiőrlésű lisztből
Rétes teljeskiőrlésű lisztből

Mielőtt betettem a sütőbe még picit megkentem tejföllel a hurkák tetejét. Körülbelül 25 perc alatt sült annyira pirosra, ahogy a képen is látszik.

[su_carousel source=”media: 282″ link=”image” width=”560″ height=”320″ items=”1″ autoplay=”0″ speed=”0″]

 

[su_table]

Hasznos adatok:
Elkészítési idő: Előkészítés: 20perc + Sütés 20perc
Ch típus: lassú
Ch tartalom: 152,2gr
Kcal: 1.342kcal

[/su_table]

UP DATE: 2017.12.21-én! Az itt is hivatkozott Tante Fanny teljeskiőrlésű rétes tésztája 2,2 gr glükózszirupot tartalmaz. Vásárlásnál figyeljetek és csak azt az élelmiszert vegyétek meg, ami illeszkedik az étrendetekhez!

3 hozzászólás

  • GodMother

    Szia,
    Köszi a receptet.
    Hol veszed a tk réteslapot, milyen fajtájú?
    Egyszer láttam Tante Fanny márkájút, de abba volt glükózszirup, amit kerülök IR-esként.
    Köszi

    • Betti

      Szia! A Prímában vettem legutóbb a Ferenciek terénél.
      Gondolom, valamennyire egységes az árúkészletük országosan.
      Amit én használtam abban nem volt glükóz szirup. Én sem használom 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =