Kedvező változás a pékáruk szabályozásában
IR alapozó,  IR diéta 160 gramm

Könnyebben vásárolunk kenyeret 06.22 után

Bátran mondhatom, hogy a június 22-től a Magyar Élelmiszerkönyvben életbe lépő változások nekünk inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak és a velünk együtt élőknek megkönnyíti az életét.

Megszámlálhatatlan alkalommal keveredtem családtagommal abba a helyzetbe, hogy a kizárólag nekem vásárolt teljeskiőrlésűnek elnevezett kenyeret vissza kellett utasítanom, mert az összetételt megvizsgálva kiderült, hogy bizony tk lisztet csak nyomokban tartalmaz az elvileg teljeskiőrlésű kenyér.

Kedvező változások a pékáruk szabályozásában
Kedvező változások a pékáruk szabályozásában

Vagy hányszor linkeltem be inzulinrezisztens csoportokba segítségként, hogy az istenkirály tk croissant, az bizony csupán a neve szerint az, egyébként a fő összetevője a fehérliszt. :-/

A bolti bogarászásokról nem is beszélve. Volt, hogy a boltvezető szaladt a pékhez megtudakolni, hogy vajon hány % teljeskiőrlésű lisztet tartalmaz az adott termék. Nagyon kellemetlen volt számomra ilyesmiről faggatóznom. Pláne, amikor láttam a bolti alkalmazott tanácstalanságát és a ki nem mondott kérdést: Miféle ellenőr lehetek én?

Ennek szerencsére vége a most bevezetésre kerülő változással.

[su_frame][su_spacer]Naptáram[/su_spacer]Hogy mi volt eddig?! [su_spacer]Naptáram[/su_spacer]A kenyerek és pékáruk összetételeit tartalmazó címkét kellett górcső alá venni és, ha első helyen a teljeskiőrlésű liszt szerepelt összetevőként, akkor bátran megvehettük magunknak, mert ebben az esetben ebből tartalmazta a legtöbbet a termék az összes felsorolt összetevő közül. [su_spacer]Naptáram[/su_spacer]Sok csomagolatlan termék vásárlása előtt az alkalmazottat kellett néha szó szerint faggatni az összetevőkről és azok arányáról. Ez egyik résztvevőnek sem kellemes, de azért hozzá lehet szokni. [su_spacer]Naptáram[/su_spacer][/su_frame][su_spacer]Naptáram[/su_spacer]

[su_spacer]Naptáram[/su_spacer]Inzulinrezisztensek szempontjából két igen fontos dolog van:
  • Az egyik, hogy azokon a kenyereken, pékárukon, amin teljeskiőrlésű elnevezés látható, azoknak valóban minimum 60%-ban teljekiőrlésű lisztet kell tartalmaznia. (Ez a határ a változás előtt 5%-nál volt meghatározva.)
  • A másik, hogy a csomagolatlan termékek esetében is kötelező a vásárlás helyén feltüntetni a pontos összetételt.

Öleléssel,

Betti

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük