Mentes feszten jártam (1)
Blog,  Életmód

Mentes Feszt beszámoló

[Nem szponzorált bejegyzés]

Izgalommal vártam a hétvégén megrendezett Mentes Fesztet. Első rendezvény, nagyszerű kezdeményezés!

Vártam, hogy újdonságokra bukkanjak a saját ékegyszerű inzulinrezisztens életvitelemhez, amiből aztán Nektek is tudok tovább adni jóságokat.

Ha Te is emiatt olvasod a bejegyzésem, akkor most engedd meg, hogy picit elkanyarodjak és messzebbről kezdjem a MentesFeszt bemutatását.

HELYSZÍN:

A BME egyik épülete, igényes környezet, egészen közeli parkolásra is van lehetőség, és aki BKV-val, bocsánat BKK-val érkezik, annak csupán néhány perc séta a 4-6 villamos Petőfi híd Budai hídfőjének megállója. 

Az időjárás talán kevésbé kegyes, de a februári időpontnak megfelelő. Süt a nap, kabátban is hűvös.

Néhány kiállító már a főbejárat előtt is van – még meg sem érkeztem, amikor a töltött káposzta befészkelte magát a tudatomba – a kiállítótér 2 szintes. A földszinten alul a színpad, körbe-körbe pedig a kiállítók.

A KEDVENCEIM:

(1.) A plakátok és a téphető cukiságok, üzenetek. Annyira jó, hogy ilyesmikre is gondoltak a szervezők! 

(2.) Kukoricalisztből, rizslisztből, avokádómagból, bambuszból, cukornádból és burgonyából készült edények, szívószálak, a műanyag kiváltására. Imádtam ezt a standot!

(3.) Vércukormérés  szúrás nélkül. Erről többet is megtudtam. Például, hogy hetekig szúrással kell kalibrálni az eszközt. Ezt követően már valóban nem szükséges szúrni.

A KIÁLLÍTÓK IR SZEMPONTBÓL:

Volt egy nagy hiányossága a kínálatnak:  a kiállítók egy része a cukormentességet úgy értelmezte, hogy helyette kókuszvirágcukrot, almacukrot használt, ami ugyanaz, mint a rendes cukor, csak pepitában, egészségesnek promótálva. Őszintén szólva ez némi csalódással töltött el..

Teljes kiőrlésű cuccot nem tudtam magamnak vásárolni. Ahová odamentem, csodás varázslisztekről hallottam, amik jóságát nem kérdőjelezem meg egy percig sem, csak éppen nem az, ami nekünk (IR világban) jó. Itt adja magát a következő kérdés, hogy ha kalandvágyó módon bele is vágok a szuper lisztekből készült ételek tesztelésébe, akkor ott a helyszínen honnan tudom meg sebtiben, hogy mennyit ehetek belőlük?! Hiányoltam az összetétel táblákat. 

Ugyanakkor szerencsére senki nem titkolózott, mindenki természtesnek vette, hogy tudni szeretném, mi mit tartalmaz. 🙂 Ez nagyon megnyugtató volt.

Az inzulinrezisztens életmóddal kapcsolatos bonyodalmak és tévhitek annak is köszönhetőek, hogy óriási félreértés van a felhasználható alapanyagok tekintetében. Szerintem egyfelől túl van bonyolítva, másfelől pedig maguk a termékek gyártói is azt hiszik, hogy az általuk felhasznált alapanyagok bárkinek jók, mert bizonyos szempontból egészségesnek vannak bélyegezve. Mondok példákat: nekünk mértékkel jók a paleós lisztek/kekszek, és egyáltalán nem jó a kókuszvirágcukor és az almacukor. Ezekkel igen gyakran találkoztam ezúttal.

 

Magyarázzam miért? Ha  Neked semmi szükséged a magyarázatra, ugord át ezt a bekezdést bátran, mert a kezdők kedvéért leírom: a paleolit lisztek jellemzően maglisztek, amik ugyan alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek, de magas a zsírtartalmuk és inzulinrezisztensként a zsírbevitel-, a testzsírszázalék csökkentése egy megvalósítandó cél, a konkrétan meghatározott szénhidrátbevitel mellett. 

Igen, létezik a vékony-zsíros test, ami félrevezető lehet, hiszen vékonyak vagyunk, így nem baj, ha zsírosat eszünk… De baj.

A fenti cukrok pedig tudjátok, a nevükben is benne van: cukrok.

Amiért nem vásároltam kapásból a kapuban töltött káposztát, annak az volt az oka, hogy vágytam a mentes kürtőskalácsra, amit mindenütt alaposan beharangoztak. Oda vagyok a kürtőskalácsért, meg a palacsintáért, meg a gofriért. Így különösképp nagy arculcsapás volt, hogy a kürtőskalács nem TK lisztes volt, az édesítése pedig maltittal (maltit nálam egyenlő a haspuffadással és a hasmenéssel. Fogalmazhatnék titokzatosabban, de minek szépítsem sajnos ez van és Te gyanítom azért olvasod ezt a bejegyzést, mert hasonló pályán futunk 😉 ) történt. Kürtőskalács kilőve.

Semmi baj, ott a palacsinta és a gofri. Ami ugyan 1500 Ft-ba került, de ne éhezzek már egy nekem is szóló fesztiválon. Nézzük mi van a tésztában: kókuszliszt, bambuszrost liszt, tápióka liszt, mandula liszt – legyen 🙂 és mivel édesítenek? Cuki cukrokkal: kókuszvirág- és almacukor.

ÖSSZESSÉGÉBEN:

Ahogy visszaolvasom a soraim a nem titkolt csalódás érződik IR szempontból. DE!  biztos vagyok benne, hogy akik egyéb mentességekkel élnek új sok információval gazdagodva mentek haza. Legalábbis remélem! Szóval távolról sem lehúzás akar lenni ez a bejegyzés, inkább csak rávilágítás arra, hogy még van lefedetlen terület egy ilyen rendezvény számára, hiszen itt vagyunk mi az inzulinrezisztensek, akik valóban cukormentesen élnek, és főként lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztanak.

Összességében nagyszerű kezdeményezésnek tartom a Mentes Feszt-et. Remélem a szervezők elégedettek voltak olyannyira az eredményével, hogy jövőre is belevágjanak a szervezéssel járó izgalmakba!

UI: Hogy mi lett a töltött káposztával? – Halottról jót, vagy semmit. 😉

Hacsavecz Beatrix, Betti

Hacsavecz Beatrix (Betti) vagyok, inzulinrezisztenciával élek 2015 óta. Az oldalt ezt követően indítottam. Klienseimet a Thetahealing technikával segítem a könnyebb változás megvalósításában. Esszenciális Olaj Specialistaként pedig egyéni gyógynövény olaj keverékekkel, gyógynövényes krémekkel engedem útjukra a változásra, gyógyulásra vágyókat. Természetgyógyásznak tanulok, és a női biohacking területén bővítem a tudásom. Keress meg bátran!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük