Naan (bread) kenyér teljeskiőrlésű lisztből hozzávalói:

  • Összesen 60dkg liszt. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor 70% teljeskiőrlésű lisztet (420gr) és 30% sima lisztet (180gr) használhatsz. 
  • 1 zacskó szárított élesztő (ez opcionális. Lentebb leírom, hogy miért.)
  • 2 teáskanál só, 
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 3 evőkanál olaj (amilyen van otthon, és amit szeretsz. Lehet ízesített is.) 
  • 2-3dl langyos víz – ez csak kb. ennyi, mert a teljeskiőrlésű lisztek kicsit különböznek egymástól, van amelyik többet vesz fel, de a 2-3 dl kb. jó irány. Érezni fogod a tésztán, ha túl kemény, érdemes még vizet tenni bele.
  • pici édesítő

Munkaigény: ♥

Időigény: előkészítés: 15 perc,

kelesztés: 60-90 perc,

sütés: darabonként 2-3 perc.

Így készítem

Az összetevőket összeszórom egy keverőtálba és kézi dagasztóval összedagasztom. Szeretem addig dagasztani, amíg a tészta teljesen összeáll és szépen elválik a dagasztótál falától. Ha az élesztős verziót követem a receptben, akkor a megdagasztott tésztát lefedem és kelesztem kb. 2x-es nagyságúra 60-90 perc alatt. Ha nem teszek bele élesztőt – én így szeretem leginkább -, akkor a pihentetés ideje teljesen elhagyható.

Ezt követően cipókat formázok a teljes tésztamennyiségből, és egyesével olajos kézzel megformázom őket közepesen vékonyra: 2-5mm vastagságúra. 

Felforrósítom az edényt, egy pici vajjal és 2-3 perc alatt kisütöm a lapos kenyereket. Az a legjobb, amikor itt-ott odakap a tészta, de közben meg puha marad (persze ez is teljesen szubjektív ;-D).

Ahogy a képen látszik, nem hagyományos feltétet készítettem hózzá: paradicsomot apróztam fel és fokhagymával, petrezselyemmel, sóval, olajjal ízesítettem. Ezt adtam kenceként a naan kenyér tetejére. Pompás reggeli született belőle!

 

Ezek a praktikák, amiket bevetettem 🙂

  • Liszt helyett olajjal formázok. Sok helyen lisztet írnak, szerintem attól túl száraz lesz az eredmény.
  • Olyan edényt használj, amit nem sajnálsz, ha tönkre megy. Én új kőbetétes lábasban sütöttem és jól tönkre is tettem szegényt :-/. Nagyon érdemes valami kidobás előtti edényt életre kelteni erre a célra. 
  • A legtöbb receptben benne van az élesztő és a kelesztés. Kipróbáltam ezt is, de nekem nem jött be. Próbáld ki és döntsd el neked melyik változat a szimpatikusabb. Kelesztve nagyszerű lepénykenyér alap lehet ebből a tésztából.
  • Érdemes egy kis olvasztott vajas – fokhagymás kencét készíteni mellé és közvetlenül sütést követően megkenni a felületét, csak emeli az élvezeti értéket. Már érzem is a számban, annyira finom tőle!
  • Ha azt szeretnéd, hogy puha legyen a naan bread-ed, akkor sütés alatt fedd le egy fedővel. Ezt a tippet a rántotthuswokban.bmintbalazs.com oldalon olvastam például.

Az én sztórim a naan bread-el

Egészen oda nyúlik vissza, amikor Angliában egy eredeti pakisztáni étterembe voltam hivatalos és rábeszéltek sok egyéb különlegesség mellett a naan kenyérre. Ott annyira elnyerte a tetszésem, hogy azóta is azt az ízt keresem az itthoni naan bread-ekben is mindenütt.

Ez a recept, talán az eddigi összes közül a legközelebb áll a bennem élő emlékhez.

Sajnos az eredeti füstös-kemencés íz konyhai körülmények között nem előállítható, de így is igazán remek és egyszerű étel készülhet belőle akár inzulinrezisztens vagy, akár cukorbeteg és akkor is, ha az egészséges táplálkozás alapjait követed.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Szeretettel, 

Betti

ÉRDEKELHET  Hűsítő rizssaláta forró nyári napokra

HACSAVECZ BEATRIX

Az oldal tulajdonosa

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét (étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb.). Majd a felismerést, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről. Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész eddig magamon kívül hittem a helyét.

Ha már elsajátítottad az alapokat, azonnal virít majd, ha valami nem stimmel és azt is fogod tudni, hogy pontosan mi az.

Ma már az időbeosztás, a célirányos tevékenységek, a fontossági sorrend meghatározása és betartása(!) szinte a véremmé vált.

Ha fontosnak tartod, hogy a saját elképzeléseid szerint, felelősséggel élj, úgy, ahogy Neked a legjobb, akkor itt a helyed!

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

Naan (bread) kenyér teljeskiőrlésű lisztből hozzávalói:

  • Összesen 60dkg liszt. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor 70% teljeskiőrlésű lisztet (420gr) és 30% sima lisztet (180gr) használhatsz. 
  • 1 zacskó szárított élesztő (ez opcionális. Lentebb leírom, hogy miért.)
  • 2 teáskanál só, 
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 3 evőkanál olaj (amilyen van otthon, és amit szeretsz. Lehet ízesített is.) 
  • 2-3dl langyos víz – ez csak kb. ennyi, mert a teljeskiőrlésű lisztek kicsit különböznek egymástól, van amelyik többet vesz fel, de a 2-3 dl kb. jó irány. Érezni fogod a tésztán, ha túl kemény, érdemes még vizet tenni bele.
  • pici édesítő

Munkaigény: ♥

Időigény: előkészítés: 15 perc,

kelesztés: 60-90 perc,

sütés: darabonként 2-3 perc.

Így készítem

Az összetevőket összeszórom egy keverőtálba és kézi dagasztóval összedagasztom. Szeretem addig dagasztani, amíg a tészta teljesen összeáll és szépen elválik a dagasztótál falától. Ha az élesztős verziót követem a receptben, akkor a megdagasztott tésztát lefedem és kelesztem kb. 2x-es nagyságúra 60-90 perc alatt. Ha nem teszek bele élesztőt – én így szeretem leginkább -, akkor a pihentetés ideje teljesen elhagyható.

Ezt követően cipókat formázok a teljes tésztamennyiségből, és egyesével olajos kézzel megformázom őket közepesen vékonyra: 2-5mm vastagságúra. 

Felforrósítom az edényt, egy pici vajjal és 2-3 perc alatt kisütöm a lapos kenyereket. Az a legjobb, amikor itt-ott odakap a tészta, de közben meg puha marad (persze ez is teljesen szubjektív ;-D).

Ahogy a képen látszik, nem hagyományos feltétet készítettem hózzá: paradicsomot apróztam fel és fokhagymával, petrezselyemmel, sóval, olajjal ízesítettem. Ezt adtam kenceként a naan kenyér tetejére. Pompás reggeli született belőle!

 

Ezek a praktikák, amiket bevetettem 🙂

  • Liszt helyett olajjal formázok. Sok helyen lisztet írnak, szerintem attól túl száraz lesz az eredmény.
  • Olyan edényt használj, amit nem sajnálsz, ha tönkre megy. Én új kőbetétes lábasban sütöttem és jól tönkre is tettem szegényt :-/. Nagyon érdemes valami kidobás előtti edényt életre kelteni erre a célra. 
  • A legtöbb receptben benne van az élesztő és a kelesztés. Kipróbáltam ezt is, de nekem nem jött be. Próbáld ki és döntsd el neked melyik változat a szimpatikusabb. Kelesztve nagyszerű lepénykenyér alap lehet ebből a tésztából.
  • Érdemes egy kis olvasztott vajas – fokhagymás kencét készíteni mellé és közvetlenül sütést követően megkenni a felületét, csak emeli az élvezeti értéket. Már érzem is a számban, annyira finom tőle!
  • Ha azt szeretnéd, hogy puha legyen a naan bread-ed, akkor sütés alatt fedd le egy fedővel. Ezt a tippet a rántotthuswokban.bmintbalazs.com oldalon olvastam például.

Az én sztórim a naan bread-el

Egészen oda nyúlik vissza, amikor Angliában egy eredeti pakisztáni étterembe voltam hivatalos és rábeszéltek sok egyéb különlegesség mellett a naan kenyérre. Ott annyira elnyerte a tetszésem, hogy azóta is azt az ízt keresem az itthoni naan bread-ekben is mindenütt.

Ez a recept, talán az eddigi összes közül a legközelebb áll a bennem élő emlékhez.

Sajnos az eredeti füstös-kemencés íz konyhai körülmények között nem előállítható, de így is igazán remek és egyszerű étel készülhet belőle akár inzulinrezisztens vagy, akár cukorbeteg és akkor is, ha az egészséges táplálkozás alapjait követed.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Szeretettel, 

Betti

ÉRDEKELHET  Gyors keksz, ami sütipecséttel is működik (a madárkás keksz)

HACSAVECZ BEATRIX

Az oldal tulajdonosa

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét (étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb.). Majd a felismerést, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről. Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész eddig magamon kívül hittem a helyét.

Ha már elsajátítottad az alapokat, azonnal virít majd, ha valami nem stimmel és azt is fogod tudni, hogy pontosan mi az.

Ma már az időbeosztás, a célirányos tevékenységek, a fontossági sorrend meghatározása és betartása(!) szinte a véremmé vált.

Ha fontosnak tartod, hogy a saját elképzeléseid szerint, felelősséggel élj, úgy, ahogy Neked a legjobb, akkor itt a helyed!

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

Naan (bread) kenyér teljeskiőrlésű lisztből hozzávalói:

  • Összesen 60dkg liszt. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor 70% teljeskiőrlésű lisztet (420gr) és 30% sima lisztet (180gr) használhatsz. 
  • 1 zacskó szárított élesztő (ez opcionális. Lentebb leírom, hogy miért.)
  • 2 teáskanál só, 
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 3 evőkanál olaj (amilyen van otthon, és amit szeretsz. Lehet ízesített is.) 
  • 2-3dl langyos víz – ez csak kb. ennyi, mert a teljeskiőrlésű lisztek kicsit különböznek egymástól, van amelyik többet vesz fel, de a 2-3 dl kb. jó irány. Érezni fogod a tésztán, ha túl kemény, érdemes még vizet tenni bele.
  • pici édesítő

Munkaigény: ♥

Időigény: előkészítés: 15 perc,

kelesztés: 60-90 perc,

sütés: darabonként 2-3 perc.

Így készítem

Az összetevőket összeszórom egy keverőtálba és kézi dagasztóval összedagasztom. Szeretem addig dagasztani, amíg a tészta teljesen összeáll és szépen elválik a dagasztótál falától. Ha az élesztős verziót követem a receptben, akkor a megdagasztott tésztát lefedem és kelesztem kb. 2x-es nagyságúra 60-90 perc alatt. Ha nem teszek bele élesztőt – én így szeretem leginkább -, akkor a pihentetés ideje teljesen elhagyható.

Ezt követően cipókat formázok a teljes tésztamennyiségből, és egyesével olajos kézzel megformázom őket közepesen vékonyra: 2-5mm vastagságúra. 

Felforrósítom az edényt, egy pici vajjal és 2-3 perc alatt kisütöm a lapos kenyereket. Az a legjobb, amikor itt-ott odakap a tészta, de közben meg puha marad (persze ez is teljesen szubjektív ;-D).

Ahogy a képen látszik, nem hagyományos feltétet készítettem hózzá: paradicsomot apróztam fel és fokhagymával, petrezselyemmel, sóval, olajjal ízesítettem. Ezt adtam kenceként a naan kenyér tetejére. Pompás reggeli született belőle!

 

Ezek a praktikák, amiket bevetettem 🙂

  • Liszt helyett olajjal formázok. Sok helyen lisztet írnak, szerintem attól túl száraz lesz az eredmény.
  • Olyan edényt használj, amit nem sajnálsz, ha tönkre megy. Én új kőbetétes lábasban sütöttem és jól tönkre is tettem szegényt :-/. Nagyon érdemes valami kidobás előtti edényt életre kelteni erre a célra. 
  • A legtöbb receptben benne van az élesztő és a kelesztés. Kipróbáltam ezt is, de nekem nem jött be. Próbáld ki és döntsd el neked melyik változat a szimpatikusabb. Kelesztve nagyszerű lepénykenyér alap lehet ebből a tésztából.
  • Érdemes egy kis olvasztott vajas – fokhagymás kencét készíteni mellé és közvetlenül sütést követően megkenni a felületét, csak emeli az élvezeti értéket. Már érzem is a számban, annyira finom tőle!
  • Ha azt szeretnéd, hogy puha legyen a naan bread-ed, akkor sütés alatt fedd le egy fedővel. Ezt a tippet a rántotthuswokban.bmintbalazs.com oldalon olvastam például.

Az én sztórim a naan bread-el

Egészen oda nyúlik vissza, amikor Angliában egy eredeti pakisztáni étterembe voltam hivatalos és rábeszéltek sok egyéb különlegesség mellett a naan kenyérre. Ott annyira elnyerte a tetszésem, hogy azóta is azt az ízt keresem az itthoni naan bread-ekben is mindenütt.

Ez a recept, talán az eddigi összes közül a legközelebb áll a bennem élő emlékhez.

Sajnos az eredeti füstös-kemencés íz konyhai körülmények között nem előállítható, de így is igazán remek és egyszerű étel készülhet belőle akár inzulinrezisztens vagy, akár cukorbeteg és akkor is, ha az egészséges táplálkozás alapjait követed.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Szeretettel, 

Betti

ÉRDEKELHET  Inspirálódj hétvégére - egy bevásárlás ötletei

HACSAVECZ BEATRIX

Az oldal tulajdonosa

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét (étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb.). Majd a felismerést, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről. Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész eddig magamon kívül hittem a helyét.

Ha már elsajátítottad az alapokat, azonnal virít majd, ha valami nem stimmel és azt is fogod tudni, hogy pontosan mi az.

Ma már az időbeosztás, a célirányos tevékenységek, a fontossági sorrend meghatározása és betartása(!) szinte a véremmé vált.

Ha fontosnak tartod, hogy a saját elképzeléseid szerint, felelősséggel élj, úgy, ahogy Neked a legjobb, akkor itt a helyed!

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

ITT IS ÍRTAK RÓLAM

FACEBOOK

ITT IS ÍRTAK RÓLAM

FACEBOOK

© Copyright Hacsavecz Beatrix 2016 | inzulinrezisztenseletoromei.hu | 
Kapcsolat | Adatvédelem | ÁSZF 
Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Hacsavecz Beatrix szellemi terméke, 
amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes 
tartalom után közlése csak Hacsavecz Beatrix írásos engedélyével lehetséges, a forrás megjelölésével.