puha sajtos rúd teljeskiőrlésű lisztből
IR diéta 160 gramm,  IR receptek

Puha sajtos rúd teljeskiőrlésű lisztből

Puha sajtos rúd recept teljeskiőrlésű lisztből

sajtos rúd inzulinrezisztenseknek, diétázóknak teljeskiőrlésű lisztből

Puha sajtos rúd hozzávalói:

  • 350 gr teljeskiőrlésű liszt (70%)
  • 150 gr sima liszt (30%)
  • 25 dkg margarin
  • 0,5 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • só ízlés szerint
  • némi édesítő
  • 30 dkg trappista sajt reszelve (20 dkg a tésztába kerül, 10 dkg pedig a tetejére)
  • 2 tojás (1 a tésztába, 1 pedig a kenéshez kell majd)
  • 1 tasak száraz élesztő

Puha sajtos rúd tápanyagtartalma (a teljes mennyiségre vonatkozóan):

  • 4.503 kcal
  • 261,6 gr zsír
  • 411,2 gr szénhidrát
  • 153,4 gr fehérje

Kezdő inzulinrezisztensek számára + info: a recept tartalmaz gyors szénhidrátokat is, mint a sima liszt, vagy a 0,5dl tej. Ezzel együtt az elkészült sajtos rudakat lassúként veszem figyelembe. a következők végett: 

– a 30% fehérliszt alkalmazása általánosan elfogadott házi készítésű pékáruk esetén a teljeskiőrlésű liszt lazítására és markáns ízének tompítására. (Ha bolti terméket vásárolsz a teljeskiőrlésű lisztnek elegendő az összetevők között az első helyen szerepelnie, ami nem feltétlenül fedi a fenti arányt. Sőt.)

– a 0,5dl tej gyors szénhidrát, azonban az elkészült sajtos rúd tartalmaz margarint, sajtot és tojást (hogy a tejfölről ne tegyek most említést), amik makrókra vetítve zsírok és fehérjék. 

Teljes összetevő mennyiségre vonatkozóan sem lépi át a recept a bűvös házi pékárukra vonatkoztatott fent is megemlített 30-70%-os arányt.

Ezzel együtt, ha valaki szeretné mégis a  tejkérdést kiütni, lehetősége van tejszín, vagy magtej használatára (Vigyázz nem lesz minden magtej megfelelő! – de a natúr mandulatej például pont jó lesz :-D).  

A hosszas bevezető után nézzük hogyan készül ez az igazán finom, puha csemege! 🙂 

 

Így készítettem a puha sajtos rudat:

  1. Az élesztőt és a langyos tejet elkeverem egy pici édesítővel. Nagyon nem fog elindulni, de tésztában majd elvégzi a dolgát.
  2. A liszteket és a margarint összemorzsolom, hozzáadom az élesztős tejet, az 1 tojást, a tejfölt, és a 20 dkg reszelt sajtot. 
  3. 40 percig pihentettem, de ha ez kimarad akkor sincs gond a sütőben is szépen megemelkedik. Persze ‘habosabb’ tészta lesz az eredmény a pihentetéssel.
  4. A tésztát kinyújtottam, megkentem tojással, megszórtam 10 dkg sajttal, majd pizzaszeletővel csíkokra vágtam. (Azon van még mit javítanom, hogy egyformák legyenek a rudak, de mi így is örömmel ettük, mert nagyon finomra sikerült.) 

sajtos rúd inzulinrezisztenseknek, diétázóknak teljeskiőrlésű lisztből (1)

180 fokon 17-25 percig sütöttem a sajtos rudakat. Igazából, ha szép pirosat szeretnél a 20-25 perc javasolt. Én szeretem a világosra sült tésztákat, így hamarabb ki szoktam venni őket.

sajtos rúd inzulinrezisztenseknek, diétázóknak teljeskiőrlésű lisztből (2)

A végeredményhez kétség nem férhet hozzá. Nagyszerű lett! 🙂  

Az eredeti receptet itt találod, amit inzulinrezisztens diétához passzolóra módosítottam. A tápértékeket pedig a Yazio alkalmazással számoltattam ki.

 

szénhidrátszámolás minitanfolyam

Sokaknak tűnik még másodikra is túl bonyolultnak a szénhidrátszámolás…

Nem kell, hogy számodra is annak tűnjön. Ezért készítettem ezt a minitanfolyamot.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 2 =