Inzulinrezisztens reggeli
IR receptek,  Kedvec Ir receptjeim

Reggelire, tízóraira – Szupergyors gyömbéres keksz inzulinrezisztenseknek

Nagyon kedvelem a gyömbér markáns, csípős ízét és már előre örültem, hogy a hétvégén lesz lehetőségem valamit alkotni vele. Találtam egy nagyszerűnek tűnő alap receptet, ami nem csak nagyszerű, hanem az én konyhatündérségi szintemnek megfelelően még kellőképp gyors is, és ezt dolgoztam át. Az eredeti nem Ir-es recept ez lenne. 

A gyömbérről még annyit, hogy sokan szuper növénynek tartják. Édesanyám gyakran adta nekem zselé formájában, amikor hasfájásra panaszkodtam. 

Ezen kívül a húsok, halak pompás fűszernövénye. Lehet belőle forrázva teát készíteni és más fűszerekkel együtt mézeskalácsba is isteni aromát lop! 

Ha pedig párologtatóba teszed illóolajként, akkor erős baciölő hatása van. Fertőtleníti a levegőt. Nagyon hasznos tudás lehet ez, az elkövetkező néhány hónapban! 

A gyömbéres süti receptje:

Elkészítési idő: kb 30 perc sütéssel együtt 🙂 

Hozzávalók:

Gyömbéres süti inzulinrezisztenseknek
22 dkg tk liszt

15 dkg Rama margarin

Süssina folyékony édesítő

1 egész tojás

1/2 tasak sütőpor

10 dkg dió pirítva

3/4 újjnyi friss gyömbér reszelve

A dió kivételével az összetevőket összegyúrtam, közben pedig előmelegítettem a sütőt 175 fokra. Ezt érdemes gyorsan csinálni, mert a vaj gyorsan megpuhul a kezünk melegétől és akkor használhatatlanná válik a tészta.

Ha ilyesmi történne, akkor a sütőt lekapcsoljuk és a tésztát folpack-ba csavarva tegyük be a fagyasztóba 15-20 percre. Az idő függ attól is mennyi tésztáról van szó. Ha egy adag készül, annak elegendő a 20 perc fagyasztó ahhoz, hogy ismét jól formázható legyen, ha többet készítünk, akkor várhatóan több időt kell eltöltenie a masszának a fagyon. Azért érdemes odafigyelni, mert ha teljesen kővé dermed a tésztánk, utána várhatunk míg újra felenged. 🙂 

Én kinyújtottam a tésztámat egy szilikon lapon kb. újjnyi vastagságúra és kis pogácsákat szaggattam belőle lisztezett szaggatóval. Ezt átpakoltam a sütőfóliás tepsire, tettem mindegyik tetejére a pirított dióból és 175 fokon 10 percig sütöttem őket. 

Tanulságok:

Tanulság 1: Egy adag nem sok. Nekem 21 keksz készült belőle, amit hárman egy pillanat alatt eltüntettünk. 

Tanulság 2:  A diót legközelebb belegyúrom a tésztába, mert úgy nem hullik majd evés közben a sok értékes dió darab. 

Tanulság 3:  A gyömbér nem csak nagyszerű, de egy igen határozott növény is, aminek a reszelése okozhat köröm és újjbántalmakat. Legközelebb aprítóval fogom apróra őrölni a friss gyömbért. 

Inzulinrezisztens reggeli

Jó étvágyat, és Kellemes sütögetést kívánok! 

Betti

3 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 1 =