A szénhidrátok számolásának elsajátítása nagy kihívások elé állítja a kezdő inzulinrezisztenseket. Márpedig pontos szénhidrátértékek nélkül a 160 grammos szénhidrátdiétát nem lehet megvalósítani.

A mai bejegyzésemben írok az ételek szénhidráttartalmának számításáról, és egy módszerről, ami megkönnyít a számolás elsajáítítását. 

Szénhidrát számolása kezdetben nagy kihívás egy Ir-esnek

Egy szelet kenyér szénhidráttartalmának kiszámítása

Ha gyorsan azt számolnád ki, hogy egy szelet kenyér, ami épp a tányérodon van hány gr szénhidrátot tartalmaz így is csinálhatod!

Megnézed a tápanyagtáblázatban (A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának tápanyagtáblázata a kedvencem, mert jól kereshető és pdf-ként le is lehet tölteni. Ezt ITT éred el.), hogy az adott kenyér 100gr-ja mennyi szénhidrátot tartalmaz. Legyen ez 65gr ch, 100gr-onként. Ha a 65-öt elosztod 100-al, megkapod, hogy 1gr kenyér hány gramm szénhidrátot tartalmaz. Ebben az esetben 0,65gr-ot. Ha a szelet kenyerünk 80gr-os, azaz 8dkg-s, akkor a 0,65-öt szorozzuk meg 80-al és megkapjuk, hogy a szelet kenyerünk, az 52gr szénhidrátot tartalmaz.

Gondolkodj hosszútávra! - segítek

Bármennyire is igyekszünk mindannyian változatosan sütni – főzni, mindenkinek vannak kedvenc ételei, amik gyakrabban kerülnek az asztalra és olyanok, amikkel nem szívesen dolgozik (Nekem ilyen a zöldbab. Ki tudnak kergetni a világból egy jó kis zöldbabfőzelék ígéretével!). Ezért van egy mintázat, amit ha felfedezünk sokat segíthet az életmódváltás ezen részében, mert egyszerűbbé válik minden. 

Grammra pontos konyhai mérleg, és szénhidrátadatok nélkül a 160grammos szénhidrátdiétával nem fogsz boldogulni. Ha pedig fogynod is kell, akkor az ételek és alapanyagok kcal és zsírtaralma sem mellékes. 

A módszer, amit most megosztok veled azért jó szerintem, mert kezdőként hozzád igazodik, ráadásul hamar a saját lábadra állhatsz és néhány kivételes esettől eltekintve hamar elfelejtheted a méricskélést. 

Az étkezési naplód most is segít

Ha nincs, egy üres füzetet nevezz ki erre a célra. 

Az első héten írj bele mindent, hogy mit ettél, ittál aznap. Majd a hét végén, mondjuk vasárnap. Ülj le, és egy színes sorkiemelővel emeld ki azokat az ételeket, amelyek számolósak. 

A második héten folytasd az étkezéseid kritika nélküli felírását. Vasárnap ismét emeld ki a sorkiemelőddel a számolós ételeket. Már akkor sokat tettél magadért, ha ezt meg tudtad csinálni, mert 2 héten keresztül folyamatosan figyeltél az étkezésedre, ami nem kis dolog!

Ezúttal írd össze a füzeted egy üres lapjára azokat az ételeket, amiket kiemeltél az elmúlt 2 hét során. Egymás alá írd az ételeket. Ne válogass közöttük! 

A következő üres lapra pedig listázd egymás alá az előző oldalra kiírt ételek összetevőit. Így megkapsz egy személyre szabott alapanyaglistát. Ha valamelyik összetevő ismétlődik több ételben is (ami könnyen előfordulhat ;-)), akkor elegendő egyszer feltüntetni.  

Ha kreatív konyhát vezetsz, ahogy én, akkor még tedd meg, hogy rászánod az időt, és a kezdet kezdetén leméred pontosan hány gramm liszt fér bele a kedvenc sütéshez használt bögrédbe, kanaladba. Sokkal egyszerűbb lesz, így számolnod!

Ugyanezt a ‘kreatív konyha’ megoldást lehet alkalmazni a köretekre is: ha egyszer lemérted, hogy hány kanál rizs tartalmazza a szükséges szénhidrátot, és rááll a szemed, akkor már mérleg nélkül például egy étteremben is meg tudod állapítani könnyedén, hogy mennyit ehetsz. 🙂 

Az alapanyagokat tisztított állapotban, de főzés/sütés előtt mérjük, és ebből számoljuk a szénhidrát tartalmat. 

Vedd elő a tápanyagtáblázatod, és írd az alapanyagok mellé a számodra legfontosabb információkat – szénhidrát, zsír, esetleg fehérje és persze azt, hogy az adott alapanyag gyors- vagy lassú szénhidrát. 

Csupán 2 heti odafigyeléssel lett egy saját szűkített alapanyaglistád és egy étellistád! Ez arra lesz szuper, hogy egyszerre elvégezd a szükséges méréseket, számításokat és legközelebb, már csak a füzetet segítségül hívva megspórold a számolgatást maganak! 

Sikeres életmódváltást kívánok! 

Öleléssel: 

Betti

HACSAVECZ BEATRIX

Életmód-rendező

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét – étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb. Sokkal később döbbentem rá, hogy nem csupán ennyi kell a jólléthez.

Jött a felismerés, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről (saját magamról). Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész addig magamon kívül hittem a helyét.

Mindig is imádtam rendet rakni, folyamatot építeni, átalakítani, élhetőbbé tenni az emberek életét. Azzal, hogy ráláthattam a saját nehézségeimen kereszül másokéra; úgy érzem megtaláltam, amit szívesen csinálok bármikor és bárhol, hiszen az írásaimon keresztül, a receptekkel, a sikertörténetekkel, a workshopokkal és tanfolyamokkal éppen azt a jóllétet viszem házhoz, ami mindenkinek személyes igénye.

Csupán egy picit rásegítek itt-ott :-)

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

A szénhidrátok számolásának elsajátítása nagy kihívások elé állítja a kezdő inzulinrezisztenseket. Márpedig pontos szénhidrátértékek nélkül a 160 grammos szénhidrátdiétát nem lehet megvalósítani.

A mai bejegyzésemben írok az ételek szénhidráttartalmának számításáról, és egy módszerről, ami megkönnyít a számolás elsajáítítását. 

Szénhidrát számolása kezdetben nagy kihívás egy Ir-esnek

Egy szelet kenyér szénhidráttartalmának kiszámítása

Ha gyorsan azt számolnád ki, hogy egy szelet kenyér, ami épp a tányérodon van hány gr szénhidrátot tartalmaz így is csinálhatod!

Megnézed a tápanyagtáblázatban (A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának tápanyagtáblázata a kedvencem, mert jól kereshető és pdf-ként le is lehet tölteni. Ezt ITT éred el.), hogy az adott kenyér 100gr-ja mennyi szénhidrátot tartalmaz. Legyen ez 65gr ch, 100gr-onként. Ha a 65-öt elosztod 100-al, megkapod, hogy 1gr kenyér hány gramm szénhidrátot tartalmaz. Ebben az esetben 0,65gr-ot. Ha a szelet kenyerünk 80gr-os, azaz 8dkg-s, akkor a 0,65-öt szorozzuk meg 80-al és megkapjuk, hogy a szelet kenyerünk, az 52gr szénhidrátot tartalmaz.

Gondolkodj hosszútávra! - segítek

Bármennyire is igyekszünk mindannyian változatosan sütni – főzni, mindenkinek vannak kedvenc ételei, amik gyakrabban kerülnek az asztalra és olyanok, amikkel nem szívesen dolgozik (Nekem ilyen a zöldbab. Ki tudnak kergetni a világból egy jó kis zöldbabfőzelék ígéretével!). Ezért van egy mintázat, amit ha felfedezünk sokat segíthet az életmódváltás ezen részében, mert egyszerűbbé válik minden. 

Grammra pontos konyhai mérleg, és szénhidrátadatok nélkül a 160grammos szénhidrátdiétával nem fogsz boldogulni. Ha pedig fogynod is kell, akkor az ételek és alapanyagok kcal és zsírtaralma sem mellékes. 

A módszer, amit most megosztok veled azért jó szerintem, mert kezdőként hozzád igazodik, ráadásul hamar a saját lábadra állhatsz és néhány kivételes esettől eltekintve hamar elfelejtheted a méricskélést. 

Az étkezési naplód most is segít

Ha nincs, egy üres füzetet nevezz ki erre a célra. 

Az első héten írj bele mindent, hogy mit ettél, ittál aznap. Majd a hét végén, mondjuk vasárnap. Ülj le, és egy színes sorkiemelővel emeld ki azokat az ételeket, amelyek számolósak. 

A második héten folytasd az étkezéseid kritika nélküli felírását. Vasárnap ismét emeld ki a sorkiemelőddel a számolós ételeket. Már akkor sokat tettél magadért, ha ezt meg tudtad csinálni, mert 2 héten keresztül folyamatosan figyeltél az étkezésedre, ami nem kis dolog!

Ezúttal írd össze a füzeted egy üres lapjára azokat az ételeket, amiket kiemeltél az elmúlt 2 hét során. Egymás alá írd az ételeket. Ne válogass közöttük! 

A következő üres lapra pedig listázd egymás alá az előző oldalra kiírt ételek összetevőit. Így megkapsz egy személyre szabott alapanyaglistát. Ha valamelyik összetevő ismétlődik több ételben is (ami könnyen előfordulhat ;-)), akkor elegendő egyszer feltüntetni.  

Ha kreatív konyhát vezetsz, ahogy én, akkor még tedd meg, hogy rászánod az időt, és a kezdet kezdetén leméred pontosan hány gramm liszt fér bele a kedvenc sütéshez használt bögrédbe, kanaladba. Sokkal egyszerűbb lesz, így számolnod!

Ugyanezt a ‘kreatív konyha’ megoldást lehet alkalmazni a köretekre is: ha egyszer lemérted, hogy hány kanál rizs tartalmazza a szükséges szénhidrátot, és rááll a szemed, akkor már mérleg nélkül például egy étteremben is meg tudod állapítani könnyedén, hogy mennyit ehetsz. 🙂 

Az alapanyagokat tisztított állapotban, de főzés/sütés előtt mérjük, és ebből számoljuk a szénhidrát tartalmat. 

Vedd elő a tápanyagtáblázatod, és írd az alapanyagok mellé a számodra legfontosabb információkat – szénhidrát, zsír, esetleg fehérje és persze azt, hogy az adott alapanyag gyors- vagy lassú szénhidrát. 

Csupán 2 heti odafigyeléssel lett egy saját szűkített alapanyaglistád és egy étellistád! Ez arra lesz szuper, hogy egyszerre elvégezd a szükséges méréseket, számításokat és legközelebb, már csak a füzetet segítségül hívva megspórold a számolgatást maganak! 

Sikeres életmódváltást kívánok! 

Öleléssel: 

Betti

HACSAVECZ BEATRIX

Életmód-rendező

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét (étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb.). Sokkal később döbbentem rá, hogy nem csupán ennyi kell a jólléthez.

Jött a felismerés, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről (saját magamról). Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész addig magamon kívül hittem a helyét.

Mindig is imádtam rendet rakni, folyamatot építeni, átalakítani, élhetőbbé tenni az emberek életét. Azzal, hogy ráláthattam a saját nehézségeimen kereszül másokéra; úgy érzem megtaláltam, amit szívesen csinálok bármikor és bárhol, hiszen az írásaimon keresztül, a receptekkel, a sikertörténetekkel, a workshopokkal és tanfolyamokkal éppen azt a jóllétet viszem házhoz, ami mindenkinek személyes igénye.

Csupán egy picit rásegítek itt-ott :-)

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

A szénhidrátok számolásának elsajátítása nagy kihívások elé állítja a kezdő inzulinrezisztenseket. Márpedig pontos szénhidrátértékek nélkül a 160 grammos szénhidrátdiétát nem lehet megvalósítani.

A mai bejegyzésemben írok az ételek szénhidráttartalmának számításáról, és egy módszerről, ami megkönnyít a számolás elsajáítítását. 

Szénhidrát számolása kezdetben nagy kihívás egy Ir-esnek

Egy szelet kenyér szénhidráttartalmának kiszámítása

Ha gyorsan azt számolnád ki, hogy egy szelet kenyér, ami épp a tányérodon van hány gr szénhidrátot tartalmaz így is csinálhatod!

Megnézed a tápanyagtáblázatban (A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának tápanyagtáblázata a kedvencem, mert jól kereshető és pdf-ként le is lehet tölteni. Ezt ITT éred el.), hogy az adott kenyér 100gr-ja mennyi szénhidrátot tartalmaz. Legyen ez 65gr ch, 100gr-onként. Ha a 65-öt elosztod 100-al, megkapod, hogy 1gr kenyér hány gramm szénhidrátot tartalmaz. Ebben az esetben 0,65gr-ot. Ha a szelet kenyerünk 80gr-os, azaz 8dkg-s, akkor a 0,65-öt szorozzuk meg 80-al és megkapjuk, hogy a szelet kenyerünk, az 52gr szénhidrátot tartalmaz.

Gondolkodj hosszútávra! - segítek

Bármennyire is igyekszünk mindannyian változatosan sütni – főzni, mindenkinek vannak kedvenc ételei, amik gyakrabban kerülnek az asztalra és olyanok, amikkel nem szívesen dolgozik (Nekem ilyen a zöldbab. Ki tudnak kergetni a világból egy jó kis zöldbabfőzelék ígéretével!). Ezért van egy mintázat, amit ha felfedezünk sokat segíthet az életmódváltás ezen részében, mert egyszerűbbé válik minden. 

Grammra pontos konyhai mérleg, és szénhidrátadatok nélkül a 160grammos szénhidrátdiétával nem fogsz boldogulni. Ha pedig fogynod is kell, akkor az ételek és alapanyagok kcal és zsírtaralma sem mellékes. 

A módszer, amit most megosztok veled azért jó szerintem, mert kezdőként hozzád igazodik, ráadásul hamar a saját lábadra állhatsz és néhány kivételes esettől eltekintve hamar elfelejtheted a méricskélést. 

Az étkezési naplód most is segít

Ha nincs, egy üres füzetet nevezz ki erre a célra. 

Az első héten írj bele mindent, hogy mit ettél, ittál aznap. Majd a hét végén, mondjuk vasárnap. Ülj le, és egy színes sorkiemelővel emeld ki azokat az ételeket, amelyek számolósak. 

A második héten folytasd az étkezéseid kritika nélküli felírását. Vasárnap ismét emeld ki a sorkiemelőddel a számolós ételeket. Már akkor sokat tettél magadért, ha ezt meg tudtad csinálni, mert 2 héten keresztül folyamatosan figyeltél az étkezésedre, ami nem kis dolog!

Ezúttal írd össze a füzeted egy üres lapjára azokat az ételeket, amiket kiemeltél az elmúlt 2 hét során. Egymás alá írd az ételeket. Ne válogass közöttük! 

A következő üres lapra pedig listázd egymás alá az előző oldalra kiírt ételek összetevőit. Így megkapsz egy személyre szabott alapanyaglistát. Ha valamelyik összetevő ismétlődik több ételben is (ami könnyen előfordulhat ;-)), akkor elegendő egyszer feltüntetni.  

Ha kreatív konyhát vezetsz, ahogy én, akkor még tedd meg, hogy rászánod az időt, és a kezdet kezdetén leméred pontosan hány gramm liszt fér bele a kedvenc sütéshez használt bögrédbe, kanaladba. Sokkal egyszerűbb lesz, így számolnod!

Ugyanezt a ‘kreatív konyha’ megoldást lehet alkalmazni a köretekre is: ha egyszer lemérted, hogy hány kanál rizs tartalmazza a szükséges szénhidrátot, és rááll a szemed, akkor már mérleg nélkül például egy étteremben is meg tudod állapítani könnyedén, hogy mennyit ehetsz. 🙂 

Az alapanyagokat tisztított állapotban, de főzés/sütés előtt mérjük, és ebből számoljuk a szénhidrát tartalmat. 

Vedd elő a tápanyagtáblázatod, és írd az alapanyagok mellé a számodra legfontosabb információkat – szénhidrát, zsír, esetleg fehérje és persze azt, hogy az adott alapanyag gyors- vagy lassú szénhidrát. 

Csupán 2 heti odafigyeléssel lett egy saját szűkített alapanyaglistád és egy étellistád! Ez arra lesz szuper, hogy egyszerre elvégezd a szükséges méréseket, számításokat és legközelebb, már csak a füzetet segítségül hívva megspórold a számolgatást maganak! 

Sikeres életmódváltást kívánok! 

Öleléssel: 

Betti

HACSAVECZ BEATRIX

Életmód-rendező

Megéltem az életmódváltás minden nehézségét – étkezési napló vezetése, szénhidrát számolás,  gyors- és lassú szénhidrátok tisztázása, optimális alvásidő meghatározása, rutinok újraértelmezése és kialakítása stb. Sokkal később döbbentem rá, hogy nem csupán ennyi kell a jólléthez. Jött a felismerés, hogy az életmódváltással járó adminisztráció mennyi új információval szolgál az életvezetésemről (saját magamról). Ami utána ragyogó mankóként szolgál a nem egyszer kaotikus mindennapokban. Megtaláltam rajta keresztül azt az állandóságot és biztonságérzetet, amit mindig is kerestem, csak egész addig magamon kívül hittem a helyét. Mindig is imádtam rendet rakni, folyamatot építeni, átalakítani, élhetőbbé tenni az emberek életét. Azzal, hogy ráláthattam a saját nehézségeimen kereszül másokéra; úgy érzem megtaláltam, amit szívesen csinálok bármikor és bárhol, hiszen az írásaimon keresztül, a receptekkel, a sikertörténetekkel, a workshopokkal és tanfolyamokkal éppen azt a jóllétet viszem házhoz, ami mindenkinek személyes igénye.

Csupán egy picit rásegítek itt-ott :-)

Szeretettel várlak a tanfolyamaimon, a csoportomban, mert Neked is tudok segítséget nyújtani.

ITT IS ÍRTAK RÓLAM

FACEBOOK

ITT IS ÍRTAK RÓLAM

FACEBOOK

© Copyright Hacsavecz Beatrix 2016 | inzulinrezisztenseletoromei.hu | 
Kapcsolat | Adatvédelem | ÁSZF 
Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Hacsavecz Beatrix szellemi terméke, 
amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes 
tartalom után közlése csak Hacsavecz Beatrix írásos engedélyével lehetséges, a forrás megjelölésével.