szénhidrátcsökentett

Rendkívül csábító tud lenni, amikor a boltokban rányúlunk a szénhidrátcsökkentett kenyerekre, tésztákra, pékárukra vagy netalántán a süteményekre

Inzulinrezisztens életem kezdetén nekem is nagy örömet okoztak az ilyen találkozások…

De csak igazán rövid ideig. 

Miért fontos erről beszélnünk, ha kezdő inzulinrezistens vagy? 

Mert Neked és Nekem nem csak, hogy kevesebb szénhidrátot kell bevinned, mint másoknak, hanem egyéb  tényezőkre is figyelni szükséges. Igen, igen, nem megkerülhető a bevitt szénhidrátok minőségével tisztában lenni, a megfelelő időben való bevitelről gondoskodni, és bizony a kötelező szénhidrátmennyiség mellett a kalória mennyisége is nagyon-nagyon lényeges. 

Hol tudnak gáncsot vetni a sikerednek a csökkentett szénhidráttartalmú termékek, ha inzulinrezisztens vagy? 

A legkritikusabb pont, hogy a szénhidráttartalom csökkenését olyan lisztekkel, magőrleményekkel érik el, amelyek magas zsírtartalmúak. Ezek a termékek ugyanolyan mennyiségnél – például kenyér esetében -, sokkal több kalóriát tartalmaznak emiatt, mint a “normál” teljeskiőrlésű termékek. 

Például ez is lehet az oka annak, hogy betartod a diétádat, de nem fogysz, hanem hízol.  

Mikor érdemes tudatosan szénhidrátcsökkentett termékeket választani? 

Például, ha tudod, hogy az adott étkezésnél sokat szeretnél enni, mert mondjuk a diétád elején vagy és nagy mennyiségekhez volt szoktatva a szervezeted. Sajnos a kalóriákra való odafigyelést és a velük való számolást itt sem spórolhatod meg. Ilyenkor jobban jársz, ha inkább nem számolós ételekkel töltöd meg a tányérod (pl.: zellerszár, uborka).

Minden alkalommal nézd meg vásárlás előtt a termék címkéjét, használd a kalóriabázist az étkezéseid nyomonkövetésénél, és ha minden kötél szakad itt egy szuperszónikus recept, ami zsömleként vagy kenyérként is megállja a helyét

Szeretettel, 

Betti

Written by Betti

Leave a Comment