krémes szilvás pite cukor nélkül(2)

A piték az egész család nagy kedvencei. Egyszerűségükkel belelopják magukat az ember szívébe, a hasáról már nem is beszélve. Ezt a csodás receptet, 2-3 pite megsütése után véglegesítettem. Olyasmit szerettem volna, ami hagyományos és bolondítóan különleges egyszerre. Természetesen az inzulinrezisztens életmód szempontjait szem előtt tartva hozzáadott cukrot nem tartalmaznak az összetevők, mint ahogy a tésztához is 70%-ban teljeskiőrlésű lisztet és 30% sima lisztet használtam.

Készítsd el, és döntsd el magad, hogy mennyire jártam sikerrel! ;-D

Krémes szilvás pite hozzávalói:

Tészta hozzávalói:
  • 30dkg liszt ( 70% teljeskiőrlésű – 210gr, 30% sima liszt – 90gr),
  • 15 dkg vaj, 
  • édesítő – én  Süssina folyékony édesítőt használok – ami, 3 evőkanál kristálycukornak felel meg,  
  • 1 csomag szárított élesztő, 
  • 2db tojássárgája, 
  • 0,5dl tejszín, 
  • pici só.
Krémes szilvatöltelék hozzávalói:
  • 60dkg szilva,
  • 2 tojásfehérje, 
  • édesítő – én  Süssina folyékony édesítőt használok – ami, 4 evőkanál kristálycukornak felel meg,  
  • 1 csomag vaníliás pudingpor – főzős, 
  • őrölt fahéj ízlés szerint, 
  • 1dl tejszín,
  • késhegynyi apróra vágott friss rozmaring, 
  • 1/2 reszelt citromhéj és a leve is,  
  • pici só
  • 1 kanál tk búzadara.

Munkaigény: ♥♥

Időigény: előkészítés: 30-40 perc, pihentetés hűtőben: 60-90 perc, sütés: 45-50 perc.

Így készítem

Először a szilvatölteléket készítem, mert egy pici pihentetés jót tesz az ízek összeérésének. 

Megtisztítom a szilvát, kimagozom és négy felé vágom. Az összeset egy keverőtálba teszem, ráteszem az édesítőt, a citromhéjat, a citromlevet, a fahéjat, a csipet rozmaringot és a vaníliás pudingport. Összekeverem az egészet és félreteszem. 

A tészta összetevőit kimérem és robotgéppel összekeverem. Morzsalékos tészta lesz az eredmény, egy picit rendszerint rá kell segítegíteni, és kézzel átgyúrni az egészet. 

Linzertésztaféléről beszélünk, ezért fontos, hogy ne fáradjon ki a tészta, ne gyurmázzuk sokáig. Összeáll, egyben van és mehet is pihenni egy kis időre a hűtőbe. Nálam pici a hűtő, ezért folpackot vagy műanyagtasakot használok ilyenkor. 

Ha ezzel megvagyunk most kicsit mi is csinálhatunk mást (kb. 60 percig). 

Amikor a pihenőidő letelt, a sütőpapírral kibélelt formába nyomkodjuk bele a tészát, úgy hogy egészen magas pereme legyen. Ami a tölteléken túllóg később visszahajtjuk.

Csak ekkor jött el az ideje, hogy a két tojásfehérjéből kemény habot verjünk és azt hozzákeverjük egy fakanál segítségével óvatosan a szilvatöltelékhez. (Én elég sokat kóstolok nyersen mindent, ha nem idegenkedsz tőle neked is javaslom, mert így menet közben a saját szád ízére tudod alakítani.). 

Mielőtt elteríteném a tésztán a krémet, egy kanál tk búzadarát szórok – arra az esetre, ha a pudingpor nem tudná az összes nedvességet feldolgozni, ami sütés közben a szilvából kisül. 

Tehát a krém mehet a tésztára és 45-50 percre teszem be sütni 180 fokra a sütőbe

Tálalás előtt érdemes megvárni, hogy kihűljön a sütemény. 

Jó étvágyat! 

Szeretettel, 

Betti

Written by Betti

Leave a Comment