Kovászos kenyér teljeskiőrlésű lisztből
Életmód,  IR receptek

Teljeskiőrlésű lisztből készült kovászos kenyér recept

Igazi #karantén projekt volt számomra a kovászos kenyér készítése. Az ország #karanténpékjei között fantasztikusan éreztem magam Szabi a pék útmutatásait követve.

Ha nincs a kényszerű ‘pihenés’ (mert valójában többet dolgozom, mint valaha, muhaha 🙂 ) valószínűleg néhány kósza gondolatnál sohasem jutok tovább a kovászos kenyérrel. 

Rengeteg türelem és odafigyelés kellett részemről míg eljutottam az első kész 70%-ban teljeskiőrlésű lisztből készült kovászos kenyeremig. Ezt a kalandomat szeretném most megosztani veled!

Miért speciális a kovászos kenyér?

Ahogy fentebb is írtam, idő, idő és türelem, türelem. Erre nevel észrevétlenül a kovásszal való munkálkodás.

Az egész napom a kenyér hajtogatásához és a kovász etetéséhez volt igazítva. Ami így a karantén első néhány hetében észrevétlenül tartotta az egész napomat dinamikus mederben. Minden alkalommal valami izgalmas, valami új történt a kezem alatt anélkül, hogy kiléptem volna a lakás ajtaján. Kifejezetten a kovászos kenyér projektem számlájára írom, hogy majd’ minden nap edzek amióta itthon vagyok és a home office feladataim is csak úgy pörögnek a kezem alatt. Nincs lanyhulás, hiszen jön a következő hajtogatás! 🙂

Tényleg jobb a gyomornak, mint az élesztővel készült kenyér?

Személy szerint nekem néhány napnyi hasmenést okozott, ami azóta elmúlt persze. Korábban – a blogon is megtalálható ez a recept, kattints ide érte – élesztővel készítettem extra gyorsan zsömléket és kenyereket, így érthető, hogy az átállás megviselt egy kicsit. A szakirodalom szerint a kovászban megtalálható baktériumok a lisztben található glutént előemésztik és ezért a gyomornak már könnyebb a dolga a kovásszal készült pékáruk megemésztésénél. Ami nagyon szimpatikussá tette a kovászolást, hogy jótékonyan hat a gyomor belső falát borító nyálkarétegre. Ez az, ami a gyomrot védi a gyomorsavaktól. Nélküle saját magát is elkezdené megemészteni, tehát igen fontos, hogy jó kondiban legyen. 

Az élesztővel való kenyérkészítés sokkal gyorsabb, mint a kovásszal bíbelődés. Ráadásul míg a kovász nem más mint, víz és liszt, az élesztőben számos vitamin is megtalálható, valamint króm, ami kifejezetten jót tesz a szénhidrátanyagcserének. Ha valakinek problémája van a körmével, vagy gyenge a haja gyakran javasolnak számára élesztőtabletta szedést. Már csak ezek miatt sem dobnám kapásból félre az élesztőt.

UPDATE 2021.10.01. 

Szemfelnyitogató beszélgetést ajánlok figyelmedbe ezúttal podcast és bejegyzés formájában is arról, hogy a kovásszal készült kenyér minden falatja az egészségünket legfőképpen támogató bélflórát támogatja.

“Azt kell látni, hogy ami jól mutat a kémcsőben (in vitro), az nem biztos, hogy az emberi szervezet számára (in vivo) is hasznos.”

Podcast ITT, ugyanez cikk formában pedig ITT található.

Kovászos kenyér teljeskiőrlésű lisztből

Az én kovászos kenyerem receptje a következő

A kovász elkészítéséről másik bejegyzésemben írok. Nálunk a kovász életének 8. napján a férjemtől elnyerte a Brájen nevet. 

A kenyér elkészítéséhez is Szabi A Pék facebook oldalát követtem lépésről, lépésre. A közös dagasztás, az együtt hajtogatás külön élmény nekem, és ahogy látom sok-sok családban ugyanez a helyzet. 

Hozzávalók:

900 gr liszt, nálam 70% teljes kiőrlésű liszt és 30% simaliszt adta ki a 900 gr-ot.

650 ml kb. 40 fokos csapvíz. Brájent is csapvízzel neveltem, gondoltam konzekvens maradok. 

A liszteket és a vizet összekutyultam és 30 percig pihentettem (autolizálás).


Mit egyek a héten?

Láttad már a ‘Mit egyek a héten?’ menütervezési szerszámosládámat?

Ez egy remek kis tanfolyam arra, hogy olyan örökérvényű menüket tudj magadnak és a családodnak elkészíteni, ami aztán megszabadít a ‘Mi lesz a vacsora?’ vagy ‘Mit egyek ma?’ frusztráló kérdésektől.


Aztán hozzáadtam 

  • 180gr kovászt, (ehhez felszaporítottam a kovászt)
  • 21gr sót, és 
  • egy pici vizet. A vizet azért is, mert a teljes kiőrlésű liszt eleve több folyadékot vesz fel, mint a sima BL55-ös fehér liszt, és Szabi is ajánlotta. 
Teljeskiőrlésű kenyér recept kovásszal

Mi volt a folyamat, ahogy végül elkészült?

Miután minden benne volt a kenyértésztában, 30 perc pihentetés következett kiolajozott tálban. 

A pihentetést követően tészta-wellness következett: 3x hajtogattam és maszírozgattam, a hajtogatások között pedig 30-30 perc pihentetést kapott. A pihentetés azt jelentette, hogy a sütőbe a kelesztőtál alá meleg vizet tettem egy tálba, mert meleg gőzben jobb a tésztának (Szabi mondta). Mondom én, hogy tiszta wellness.

Az utolsó hajtogatást 1,5 óra pihenés követte.

Utána ment a kelesztő szakajtóba (ami nálam jobb híján egy talpas fém szűrő lisztezett konyharuhával kibélelve) és a 6-8 fok körüli hűtőbe 12 órára. A hűtő hőmérsékletét mondjuk nem mértem, de egy fokozattal lentebb vettem a szokásosnál. Eléggé izgultam, hogy vajon mi lesz ebből?!

A 12 óra alatt valamennyire megkelt a tésztám, majd Szabi tanácsára 2 órát temperáltam sütés előtt szobahőmérsékleten.

Közben a sütőmet alsó-felső sütésre állítottam, és felmelegítettem 250 fokra sütőedénnyel, fedővel együtt (Ez nálam az apai nagymamám örökségéből származó mázas lábas. Mivel a teteje nem tehető be a sütőbe, így a tortaformám alját használtam tetőként megint csak, jobb híján. Tiszta sufnituning, nem is szavaztam sok esélyt ennek az egész kenyérsütögetésnek.  :-DDD). 

A kenyeret 250 fokon sütöttem fedő alatt 30 percig, majd 220 fokon fedő nélkül 20 percig. Ha nagyon figyelmes vagyok, akkor további 10 percet kellett volna sütnöm sütőedény nélkül csak a rácson, de erről izgalmamban teljesen megfeledkeztem. Sebaj, első kenyérnek szerintem elég vállalható lett. 

Kovászos kenyér saját készítésű kovásszal

Mosogatás

Van az a ritka pillanat, amikor a mosogatást valami magasztos értelemmel tudom felruházni, de a kovászos kenyér és a kovászolás környékén keletkező mosogatnivaló mennyiség nem az. Eleinte vitt a lelkesedés, de mire elkészültem a kovászommal és a kenyeremmel is leginkább önként vállalt rabszolgamunkára hasonlított. 

Rengetegnek tűnt a mosogatni való és szinte minden egyes etetésnél új szivacs és törlőkendő kellett, merthogy a kovász tészta beleragadt a szivacsba. Totálisan undorító lett, amit aztán bárhogy akartam, nem tudtam tisztára takarítani. Hát nem egy környezetbarát megoldás naponta egy szivacsot a kukába dobni. :-/

Nézegettem a csoportban is, ott sem láttam megoldást erre a problémára, így a saját lábamra állva a JPE-t (Józan Paraszti Ész) bevetve, elkezdtem előmosogatáshoz a hideg vizes öblítést használni. Láss csodát! A vizes liszt szépen feloldódott és lecsurgott a lefolyón. A szivacsban sem maradt nyoma és a lefolyószűrő is tiszta maradt. :-DDD Heuréka! Próbáld ki Te is, szinte tisztára öblögesd el az üvegeket, a fakanalat hideg vízzel, utána pedig jöhet a mosogatószeres meleg mosogatás! Ugye, jó?

Ölelés, 

Betti


Olvasd el ezeket az írásaimat is:

Életmód | IR receptek

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − nyolc =