
Zsömle recept teljeskiőrlésű lisztből egyszerűen
Ez a zsömle recept valójában a Habkönnyű pizzatészta receptje. Bevallom eszembe sem jutott volna kenyeret vagy zsömlét sütni belőle, míg az egyik csoporttársam nem linkelte, hogy ő bizony ezt használja zsömleként is. A tippet ezúton is köszönöm! 🙂 Több se kellett nekem, ki kellett próbálnom, milyen is a zsömle a pizza tésztából.
Nagyon elégedett lettem az eredménnyel, így ebben a formában is megosztom Veletek:
Teljeskiőrlésű zsömletészta hozzávalói:
- Összesen 60dkg liszt. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor 70% teljeskiőrlésű lisztet (420gr) és 30% sima lisztet (180gr) használhatsz.
- 1 zacskó szárított élesztő
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj (amilyen van otthon, és amit szeretsz. Lehet ízesített is.)
- 4 dl langyos víz – ez kb. ennyi csak mert a teljeskiőrlésű lisztek kicsit különböznek egymástól, van amelyik többet vesz fel, de a 4 dl kb. jó irány.
- pici édesítő
Munkaigény: ♥
Időigény: előkészítés: 15 perc, kelesztés: 60-90 perc, sütés: 15-20 perc.
Így készítettem:
Az összetevőket összeszórom egy keverőtálba és kézi dagasztóval jól összekutyulom. Lefedem és kelesztem kb. 2x-es nagyságúra 60-90 perc alatt.
Ezt követően kimérem a megfelelő darabokat és megformázom őket.
Ezek a praktikák, amiket bevetettem 🙂
- Formázásnál arra mentem rá, hogy egyenként 30gr szénhidrátot tartalmazzanak a zsömlék, így lett ebből a mennyiségből nekem 12 és fél darab.
- Formázás után ecsettel minden zsömlét bekentem vízzel, hogy szép fényes legyen a teteje sütés után.
Nálunk most éppen 2 napos az első sütés és még teljesen ehető, tehát bátran ajánlom!
Jó étvágyat!
Szeretettel,
Betti


4 hozzászólás
Hermy
😀 köszi, zsemlének is ki fogom próbálni 😀
Betti
Szuper! 🙂
Hegedüs Zoltánné
Hány fokon sütöd?Köszi
Betti
175 fokon 🙂