teljeskiőrlésű zsömle (1)
IR receptek

Zsömle recept teljeskiőrlésű lisztből egyszerűen

Ez a zsömle recept valójában a Habkönnyű pizzatészta receptje. Bevallom eszembe sem jutott volna kenyeret vagy zsömlét sütni belőle, míg az egyik csoporttársam nem linkelte, hogy ő bizony ezt használja zsömleként is. A tippet ezúton is köszönöm! 🙂 Több se kellett nekem, ki kellett próbálnom, milyen is a zsömle a pizza tésztából. 

Nagyon elégedett lettem az eredménnyel, így ebben a formában is megosztom Veletek:

Teljeskiőrlésű zsömletészta hozzávalói:

  • Összesen 60dkg liszt. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor 70% teljeskiőrlésű lisztet (420gr) és 30% sima lisztet (180gr) használhatsz. 
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj (amilyen van otthon, és amit szeretsz. Lehet ízesített is.) 
  • 4 dl langyos víz – ez kb. ennyi csak mert a teljeskiőrlésű lisztek kicsit különböznek egymástól, van amelyik többet vesz fel, de a 4 dl kb. jó irány.
  • pici édesítő

Munkaigény: ♥

Időigény: előkészítés: 15 perc, kelesztés: 60-90 perc, sütés: 15-20 perc.

Teljeskiőrlésű zsömle

Így készítettem:

Az összetevőket összeszórom egy keverőtálba és kézi dagasztóval jól összekutyulom. Lefedem és kelesztem kb. 2x-es nagyságúra 60-90 perc alatt. 

Ezt követően kimérem a megfelelő darabokat és megformázom őket.

Teljeskiőrlésű zsömle

Ezek a praktikák, amiket bevetettem 🙂

  • Formázásnál arra mentem rá, hogy egyenként 30gr szénhidrátot tartalmazzanak a zsömlék, így lett ebből a mennyiségből nekem 12 és fél darab. 
  • Formázás után ecsettel minden zsömlét bekentem vízzel, hogy szép fényes legyen a teteje sütés után.

Nálunk most éppen 2 napos az első sütés és még teljesen ehető, tehát bátran ajánlom! 

Jó étvágyat! 

Szeretettel, 

Betti

4 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük